Η Ελλάδα έχει διορία ως το τέλος της εβδομάδας για να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της για το PSI και με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα της περιόδου μέχρι το 2015. >>>

Στη Σύνοδος Κορυφής η Ελλάδα ήταν (με αρνητικό τρόπο) στο επίκεντρο. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος είχε νυχτερινή σύσκεψη με θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το πρωί. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γιόρκ Ασμουσεν. Στη συνάντηση έγινε μια γενική συζήτηση για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν -πάλι- υπογραφές: Να δεσμευτούν αμετάκλητα τα πολιτικά κόμματα για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος. Οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους, απάντησε ο κ. Παπαδήμος.

Επίσης, επισήμανε στους εταίρους μας πως, παρά τα όσα καταλογίζονται στην Ελλάδα, η χώρα έχει κάνει βήματα: Την τελευταία διετία το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει.

Στο θέμα της Γερμανικής επιτροπείας ακούστηκε, πάλι, το σύνθημα... Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία! Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι δεν μπορεί να τεθεί σε κηδεμονία μια χώρα, θέση με την οποία συμφωνεί και η κυρία Μέρκελ, όπως είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως οι Γερμανοί θέλουν «γρήγορη ολοκλήρωση του προγράμματος για την Ελλάδα».

Τι άλλο συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής; Η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η προώθηση της νέας δημοσιονομικής συνθήκης και η εγκαθίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ.