Έχασε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης! Συρρικνώθηκαν οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχε τοποθετηθεί το αποθεματικό και, με τον τρόπο αυτό, τα 2,031 εκατομμύρια ευρώ που είχε τοποθετήσει το ΒΕΘ, έγιναν... περίπου 789.000 ευρώ! >>>

Το ίδιο συνέβη και με τα αποθεματικά των άλλων επιμελητηρίων, τα οποία ήταν, επίσης, τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα επιμελητήρια, ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, έχουν την υποχρέωση να διατηρούν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ. Έτσι, η συρρίκνωση, κατά 61%, της τιμής των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, έπληξε τους καταθέτες.

Οι διοικήσεις των επιμελητηρίων δηλώνουν άγνοια για τις "επενδύσεις" της κρατικής τράπεζας. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι είχαν ζητήσει μέρος του αποθεματικού, για να προχωρήσουν σε κάποιες δράσεις υπέρ των μελών τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοικήσεων των Επιμελητηρίων, αντί να παραχωρήσει τα αποθεματικά, τα επένδυε σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να ενημερώσει τις διοικήσεις τους. 

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά δεν είναι κρατικά, αλλά προέρχονται από εισφορές των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ, τα οποία προσδοκούν να τα λάβουν ανταποδοτικά, με τη μορφή υπηρεσιών και δράσεων. Αυτό, όμως, που γεννά ανησυχία είναι ότι τα ομόλογα αυτά κινδυνεύουν με haircut(κούρεμα), μετά τη συμφωνία του PSI και την ανταλλαγή τους με νέα μειωμένη ονομαστική αξία. Αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τα Επιμελητήρια και τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Β Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου. Ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξία του αποθεματικού του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων Επιμελητηρίων της χώρας;