Ο Στέφεν Χόκινγκ, ο διάσημος φυσικός, γίνεται 70 σήμερα. Ο πρωτοπόρος των απαντήσεων για το σύμπαν, παραδέχεται πως αυτό που σκέπτεται περισσότερο είναι οι… γυναίκες! >>>

 

“Οι γυναίκες είναι ένα απόλυτο μυστήριο”, ειπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του περιοδικού New Scientist.

Ο Χόκινγκ, που έχει παντρευτεί δύο φορές κι έχει τρία παιδιά, ακινητοποιημένος σε μια αναπηρική καρέκλα από ALS(διαγνώστηκε με την ασθένεια των νευρώνων όταν ήταν 21 ετών, φοιτητής στο Κέμπριτζ), συνεχίζει να επικοινωνεί με τη βοήθεια ενός κομπιούτερ. Διαλέξει τα γράμματα ένα – ένα, χρησιμοποιώντας έναν κέρσορα με το να… φουσκώνει, ελαφρώς, το μάγουλό του με τη γλώσσα του(σ.σ. χρειάζεται περί τα 10 λεπτά για μια απλή πρόταση).

Κάποτε ο Χόκινγκ είχε γράψει στο μπλογκ του πως, “το μόνο κακό με αυτό το μηχάνημα είναι ότι μου δίνει μια… αμερικάνικη προφορά” (σ.σ. ο Χόκινγκ είναι Βρετανός).

“Ο τρόπος που επικοινωνεί μπορεί να φαίνεται βασανιστικά αργός σε κάποιους, αλλά δε φανερώνει την ταχύτητα της σκέψης του”, δήλωσε η βοηθός του, Τζούντιθ Κρόαζντελ, σε συνέντευξή της, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιντεντ Πρες.

Όταν του ζήτησαν μια σοφή συμβουλή που να σημαδέψει τα 70ά του γενέθλια, είπε πως είναι σίγουρος ότι τα ανθρώπινα όντα θα αποικήσουν στο διάστημα κι ότι τα νετρόνια δε θα καταρρίψουν την θεωρία του Αϊνστάιν, όταν αποδειχτεί πως κινούνται ταχύτερα από το φως.

Ο Χόκινγκ απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών του βρετανικού Radio 4. Όπως είπε, “πιστεύω πως, τελικά, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτοσυντηρούμενες αποικίες στον Άρη και σε άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό σύστημα, αν και –πιθανώς- αυτό δε θα γίνει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια”.

“Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδέψουν εκτός ηλιακού συστήματος, στις εσχατιές του Σύμπαντος”, πρόσθεσε.

Ανησυχεί, πάντως, ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι ένας πυρηνικός πόλεμος θα μας αφανίσει, αν δεν εγκατασταθούμε σε άλλους κόσμους. Ενθουσιάζεται από τις διακυμάνσεις της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, που είναι τα απομεινάρια τα οποία αποκαλύπτουν πως έγινε, πράγματι, η Μεγάλη Έκρηξη. Κι ακόμη σκέφτεται με ποιον τρόπο λειτουργούν οι μαύρες τρύπες…

Ο δημοσιογράφος του New Scientist τον ρώτησε τι θα έκανε αν ήταν ένας νεαρός φυσικός που ξεκινούσε σήμερα την καριέρα του. Κι εκείνος, απάντησε: “Θα είχα μια νέα ιδέα, που θα άνοιγε ένα νέο πεδίο ερευνών”…

Ο Χόκινγκ έγινε γνωστός το 1988, με το βιβλίο του “Μια Σύντομη Ιστορία του Χρόνου”, το οποίο εξηγούσε με απλό τρόπο τη λειτουργία του σύμπαντος. Από το 2009 είναι διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας.