«Η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αλλά όχι το ευρωπαϊκό πρόβλημα». Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Hamburger Abendblatt». >>>

Ο κ. Μπουτάρης τονίζει ότι «αυτό που χρειάζονται κυρίως οι Έλληνες δεν είναι χρήματα, αλλά πειθαρχία». Όπως λέει χαρακτηριστικά, «σε έναν πεινασμένο δεν δίνεις ψάρι, αλλά του μαθαίνεις να ψαρεύει».
Η συνέντευξη δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για συνεργασίες σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τονίζει ότι «ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και παράσιτα ούτε οι Γερμανοί βάρβαροι» και κάνει λόγο για «επινοήσεις των λαϊκιστικού Τύπου» στις δύο χώρες.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης κάνει λόγο για 25% ανεργία, για μεταφορά πολλών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού, του οποίου, όπως λέει, «η διαχείριση πρέπει να φύγει από το κράτος και να περάσει σε μια επαγγελματική εταιρεία, πράγμα που στην Ελλάδα είναι δύσκολη διαδικασία». Διευκρινίζει πάντως ότι δεν αναφέρεται σε ιδιωτικοποίηση υπό την συνήθη έννοια, αλλά κυρίως σε καλύτερο «μάνατζμεντ» από αυτό που μπορεί να προσφέρει το κράτος.
Προτείνει, ακόμη, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον οικονομικό κόσμο, χαρακτηρίζει δυσάρεστες τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι «προωθούνται νομοσχέδια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να τελειώνουν τα παιχνίδια» και ζητά μεγαλύτερη αυτονομία για τους δήμους και καταπολέμηση του προβλήματος της γραφειοκρατίας.