Αστείο ερώτημα σε μία χώρα που τα προβλήματά της είναι η ίδια της η επιβίωση. Κάπου αλλού, όμως, ήδη προβληματίζονται. Ειδικά επειδή μέσα στον Ιανουάριο, στη Γενεύη, θα συνέλθει η >>>

Παγκόσμια Σύνοδος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών που θα συζητήσει αν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος μέτρησης του χρόνου!

Το 1884 αποφασίστηκε ο χρόνος να μετράται με βάση την Ώρα Γκρίνουϊτς (από τον πρώτο μεσημβρινό της Γης που περνά από εκείνο το σημείο της Βρετανίας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο αστεροσκοπείο). Η μέρα χωρίστηκε στις 24 ώρες και ο χρόνος στις γνωστές 365 εμπορικές ημέρες –με τα γνωστά δίσεκτα έτη, για να υπάρχουν διορθώσεις, αφού, όπως αποδείχτηκε, η Γη, τελικά, δε γυρίζει γύρω από τον άξονά της σε… ακριβώς 24 ώρες.

Το 1972, η Ώρα Γκρίνουιτς αντικαταστάθηκε από την Παγκόσμια Ώρα Διόρθωσης. Τον ονόμασαν και «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο», που βασίζεται στο μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον κόσμο. Τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ πιο ακριβή, επειδή μετρούν την ώρα με βάση τη ραδιενεργή αποσύνθεση (διάσπαση) των σωματιδίων ενός ατόμου.

Αποδείχτηκε, όμως, ότι ούτε τα ατομικά ρολόγια μετρούν, με απόλυτη ακρίβεια, το χρόνο και πως “μένουν πίσω” για μερικά απειροελάχιστα δευτερόλεπτα κάθε έτος. Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται μια διόρθωση χρόνου, η οποία ανακοινώνεται έξι μήνες πριν συντελεστεί.

Θα μου πείτε: Και τί έγινε; Αφού ο χρόνος διορθώνεται υπάρχει λόγος να κάνουμε νέες αλλαγές; Ναι, είναι η απάντηση.

Σκεφτείτε πως μία πτήση αεροσκάφους στηρίζεται σε δυο διαφορετικά πράγματα: Την Ώρα Γκρίνουιτς, που, έστω με… ατομικά ρολόγια μετρά το χρόνο, αλλά και το σύστημα GPS, για το πού και πότε θα προσγειωθεί. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί όταν, αυτά τα δύο συστήματα θα δείχνουν την… μικρή ανεπαίσθητη διαφορά τους: Καταστροφή!

Αυτά τα έξτρα δευτερόλεπτα όμως, που προστίθενται περίπου ένα ανά ενάμιση χρόνο, συνήθως τα μεσάνυχτα στο τέλος Ιουνίου ή Δεκεμβρίου (ακόμα και τα ατομικά ρολόγια εκείνες τις στιγμές ακινητοποιούνται για ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να προστεθεί ο έξτρα χρόνος), προκαλούν σοβαρά προβλήματα αποσυντονισμού στα συστήματα GPS και στα ρολόγια των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών. Κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια, επενδύοντας στην… διαφορά ώρας στο κλείσιμο μεταξύ χρηματιστηρίων!

Τέτοιου είδους λόγοι οδηγούν τους επιστήμονες να επιμένουν στην αλλαγή του τρόπου μέτρησης του χρόνου. Οι Βρεταννοί επιμένουν να επικρατήσει το… Γκρίνουϊτς. Οι Γάλλοι, που έχασαν τα πρωτεία τους με την εφαρμογή της Ώρας Γκρίνουιτς, θέλουν να επιστρέψουμε στα ατομικά ρολόγια. Στο χορό μπήκαν και οι Κινεζοι, που έχουν κατασκευάσει το δικό τους GPS και στηρίζουν κάθε αστρικό σύστημα.

Κοντός ψαλμός, αλληλούια.