Ημέρα μνήμης σήμερα για όλα τα θύματα της μάστιγας που έκανε την εμφάνιση της στα μέσα του εικοστού αιώνα και πήρε διάστασεις που κανείς δεν φανταζόταν.>>
Την ονόμασαν αρρώστια των ομοφυλοφίλων,  των ναρκομανών  κι όλων εκείνων που ήταν εθισμένοι σε διάφορες ουσίες. Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως μπορούσε να χτυπήσει τον καθένα μας και πως όλοι είμασταν ευάλωτοι. Χιλιάδες τα θύματα κι ακόμη γίνονται έρευνες για να βρεθεί το φάρμακο της. Δυστυχώς όμως μαζί με τον καρκίνο αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Κάθε χρόνο πολλοί απο μας καρφιτσώνουμε στο πέτο μας την κόκκινη κορδελίτσα. Πολλές ομιλίες σχετικά με την αντισύλληψη που βοηθά στην μη εξάπλωση της αρρώστιας. Επίσης άρχισαν να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι στις μεταγγίσεις αίματος ώστε και απο κει να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.
Αυτό όμως που πραγματικά βοηθά και θα είναι σωτηρία για όλους μας θα είναι να κατανοήσουμε όλοι την σπουδαιότητα της προφύλαξης μας .
Κάτι ακόμη όμως που θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας τέτοια μέρα είναι να πάψουμε να είμαστε ρατσιστές με τους ανθρώπους που είτε είναι άρρωστοι είτε είναι φορείς της αρρώστιας. Σε πολλές κοινωνίες τους αντιμετωπίζουν σαν μιάσματα και τους απομονώνουν όπως έκαναν πολύ παλιά με τους λεπρούς. Αυτό όμως είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς. Θα πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση τους και να τους αντιμετωπίζουμε σαν κοινούς αρρώστους και βοηθώντας τους να επιβιώσουν με αξιοπρεπή τρόπο και να αντιμετωπίσουν αυτό που έχουν να περάσουν. Τότε μόνο θα λεγόμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και η κοινωνία μας θα είναι ανθρώπινη και θα διαφέρει απο την ζούγκλα.