Την πρόταση να έρθει στη Θεσσαλονίκη το θωρηκτό Αβέρωφ, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2012 για τα εκατό χρόνια της πόλης, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας στον >>>

διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, Γεώργιο Μπασιακούλη, σε συνάντηση που είχαν.

«Ζήτησα τη συμβολή του, προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη το Θωρηκτό Αβέρωφ, το ζωντανό στρατιωτικό μνημείο εκείνης της περιόδου και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να το επισκεφτούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αποφασίστηκε όλες οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από το Γ` Σώμα, όπως οι εκδηλώσεις στα πεδία των μαχών, εκθέσεις με κειμήλια και έγγραφα του στρατού από την πολεμική περίοδο, που θα φιλοξενηθούν στο Πολεμικό Μουσείο και στο Τόπζιν (το χωριό Γέφυρα), να ενταχθούν στο πρόγραμμα της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και να τελούν υπό την αιγίδα της.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε επίσης στον στρατηγό το ζήτημα της απόδοσης των χώρων των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και ζήτησε να υπάρξει και από μέρους του η συνδρομή, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η παραχώρησή τους.