Ένα βιβλίο, από το 1915, ξανά στα… ράφια! Επανεκδίδεται, στο πλαίσιο του διεθνούς τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Το Άγιον Όρος στο 15ο και 16ο αιώνα», της Αγιορειτικής Εστίας, που >>>

άρχισε χθες, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 13.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου επανεκδίδεται φωτοαναστατικά, ένα πολύτιμο για τους Αγιορειτικούς θεσμούς βιβλίο, αυτό του Δημητρίου Πετρακάκου με τίτλο «Νέαι Πηγαί των θεσμών του Αγίου Όρους» έκδοση του Πατριαρχικού Τυπογραφείου Αλεξάνδρεια 1915, με ένα ενδιαφέροντα πρόλογο του ομότιμου καθ. του Α.Π.Θ. Χαράλαμπου Παπαστάθη.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου συνολικά 35 επιστημονικές ανακοινώσεις και ειδικές μελέτες θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως σε μια σχετικά άγνωστη περίοδο της μεταβυζαντινής ιστορίας στον Άγιον Όρος. Όλες οι εργασίες που συντάχθηκαν με αφορμή το συνέδριο θα καταχωρηθούν στον δίγλωσσο Κατάλογο της ομότιτλης Έκθεσης, ο οποίος θα παρουσιαστεί στον Εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή το 6ο διεθνές συνέδριο, χθες εγκαινιάστηκε η αντίστοιχη Έκθεση στους χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (κτίριο Νεδέλκου, Εγνατίας 109), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2012. Ο Επιμελητής της Έκθεσης,  Αρχιτέκτων του ΚΕΔΑΚ Φαίδων Χατζηαντωνίου επιχειρεί να αναδείξει στην Έκθεση αυτή τα κεντρικά θέματα, τους πρωταγωνιστές, τα γεγονότα, που χαρακτηρίζουν τους δύο αυτούς αιώνες.