lathraia_tsigara_kina_20111001_01Δυο Κινέζοι, ηλικίας 36 και 42 χρόνων είναι στα χέρια της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κι ανακρίνονται ως μέλη διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας καπνού και τσιγάρων. Άλλοι δύο Κινέζοι, μέλη του ίδιου κυκλώματος, που…

διαμένουν στο Λονδίνο, έχουν εντοπιστεί κι εναντίον τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ έχει ενημερωθεί και η Ιντερπόλ.

lathraia_tsigara_kina_20111001_02Το κύκλωμα άρχισε να ξηλώνεται όταν, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, από το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας, σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας που εδρεύει στον Ασπρόπυργο, βρέθηκαν 352 νάιλον σακούλες με καπνό σε κιβώτια που έφεραν ενδείξεις ρουχισμού.

Το συνολικό μεικτό βάρος του λαθραίου κατεργασμένου καπνού ανέρχεται στα 983 κιλά. Οι σακούλες ήταν επιμελώς τοποθετημένες και καλυμμένες με διάφορα είδη ρουχισμού, έτσι ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο να μη διαπιστωθεί η ύπαρξη του λαθραίου φορτίου.

lathraia_tsigara_kina_20111001_05Ο αστυνομικός έλεγχος ενεργήθηκε μετά από πληροφορίες ότι η μεταφορική εταιρεία ανέμενε να παραλάβει κιβώτια που πιθανόν περιείχαν λαθραίο καπνό, προκειμένου να τα μεταφέρει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, οι δύο συλληφθέντες κινεζικής καταγωγής ήταν τα πρόσωπα που συντόνιζαν τη διεθνή διακίνηση των κιβωτίων με παραλήπτη, στο Λονδίνο, επίσης Κινέζο λαθρέμπορα.

Χθες το βράδυ, ύστερα από συντονισμένες αστυνομικές έρευνες, εντοπίστηκαν οι δύο συλληφθέντες αλλοδαποί στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας να κινούνται με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 36χρονου. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, δύο σφραγίδες με στοιχεία εταιρειών, όμοιες με αυτές που είχαν τεθεί στα συνοδευτικά έγγραφα των κιβωτίων που περιείχαν το λαθραίο καπνό, καθώς και αντίγραφα αυτών των συνοδευτικών εγγράφων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Στην κατοχή του 36χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προϊόν λαθρεμπορίας, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς του λαθραίου καπνού.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των δύο συλληφθέντων, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 409 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, κινεζικής προέλευσης, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία του Υπουργείου Οικονομικών, για την καταβολή φόρων και δασμών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν διακινηθεί με την ίδια διαδικασία και από τα ίδια άτομα και άλλα δέματα στην Αγγλία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Η Οικονομική Αστυνομία συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, τη Europol και την Interpol , προκειμένου να διαπιστωθεί αν και στις περιπτώσεις αυτές πραγματοποιήθηκε παράνομη διακίνηση καπνού.

Τα κατασχεθέντα τσιγάρα και ο καπνός θα παραδοθούν στο αρμόδιο τελωνείο για τον προσδιορισμό και καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων, ενώ διενεργείται έλεγχος για τη διαπίστωση φορολογικών αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού.