Εργαστήρια για εκμάθηση οπτικοακουστικών μέσων θα λειτουργήσουν φέτος στο δήμο Παύλου Μελά. Πρόκειται για τμήματα – εργαστήρια που καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο των οπτικοακουστικών μέσων, από >>>

την απλή εκμάθηση χρήσης και λειτουργίας υπολογιστών μέχρι την εκπαίδευση πάνω σε ειδικότερα θέματα όπως είναι το video, ο κινηματογράφος, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, και οι τεχνικές του animation. Στόχος είναι το εργαστήριο να είναι ένα ζωντανό κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρευνας σε τομείς που σχετίζονται με την κινούμενη εικόνα (κινηματογράφος, video, animation, κ.α) αλλά και τα νέα μέσα, το διαδίκτυο και γενικά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην τέχνη.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - OFFICE

Το τμήμα αυτό προσφέρει γνώσεις στη διαχείριση της λειτουργικής πλατφόρμας windows αλλά και εφαρμογών διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ψηφιακής επεξεργασίας κειμένου και στατικών εικόνων καθώς και προβολής σύνθετων παρουσιάσεων παρέχοντας στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια για την εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

VIDEO - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το εργαστήριο βίντεο είναι ένας ζωντανός χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης που θέτει  σαν στόχο την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών έργων με τη χρήση της βιντεοκάμερας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει μαθήματα ιστορίας και θεωρίας του κινηματογράφου - τεχνικές αφήγησης - μοντάζ - τεχνικές λήψης - φωτισμού - οργάνωσης παραγωγής και σκηνοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι θα πάρουν γνώσεις που αφορούν τα παρακάτω αντικείμενα:

-Βασικές αρχές σεναριακής δομής και αφήγησης

-Βασικές αρχές κινηματογραφικής γλώσσας - σκηνοθεσίας

-Τεχνικές μοντάζ & χειρισμός - λειτουργία προγράμματος μοντάζ στον υπολογιστή

-Χειρισμός - λειτουργία εξοπλισμού λήψης

-Παραγωγή οπτικοακουστικού έργου

-Δημιουργία και λειτουργία ομάδας εργασίας

COMPOSITION - 3D ANIMATION

Το εργαστήριο αφορά την επεξεργασία και τη σύνθεση πολυδιάστατων ψηφιακών εικόνων σε κίνηση (video, φωτογραφίες, γραφικά, κ.α) με τη χρήση του προγράμματος After Effects που αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο καλλιτεχνικό εργαλείο με πολλαπλές εφαρμογές. Το εργαστήριο ασχολείται επίσης  με την κατασκευή επεξεργασία και διαχείριση εικόνων, αντικειμένων, και χώρου σε τρεις διαστάσεις (3D animation) μέσω λογισμικού.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Εργαστήριο εκμάθησης της φωτογραφικής τέχνης και τεχνικής καθώς επίσης και των δυνατοτήτων της διαχείρισης και επεξεργασίας φωτογραφιών ή άλλων στατικών εικόνων με υπολογιστή.

WEB DESIGN

Εργαστήριο βασικής εκπαίδευσης δημιουργίας ιστοσελίδων και διαχείρισης τους στο διαδίκτυο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το εργαστήριο ντοκιμαντέρ είναι ένα ταχύρυθμο τμήμα που έχει σαν αντικείμενο του την διαχείριση της εικόνας της πραγματικότητας μέσω της κινηματογραφικής τέχνης. Η τέχνη του ντοκιμαντέρ έχει αποκτήσει εδώ και αρκετό καιρό έναν ιδιότυπο τρόπο επικοινωνίας με το κοινό χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του κινηματογράφου αλλά και εφευρίσκοντας συνεχώς καινούριες μεθόδους διαχείρισης του πραγματικού. Το εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα να εξερευνηθούν οι σχέσεις του πραγματικού με το αισθητικό μέσα από την παραγωγή μικρών ταινιών ντοκιμαντέρ που θα πραγματοποιηθούν από τους ίδιους τους σπουδαστές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το σεμινάριο - εργαστήριο απευθύνεται σε καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του σεμιναρίου είναι η παρεχόμενη γνώση να μεταφερθεί στη συνέχεια στους μαθητές του γυμνασίου ώστε να παραχθούν στη συνέχεια οπτικοακουστικά έργα (ταινίες μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ- καλλιτεχνικά βίντεο κ.α) από τους ίδιους τους μαθητές.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει εργαστηριακό χαρακτήρα και χωρίζεται σε δύο μέρη:

  1. Εκμάθηση τεχνικών και βασικών αρχών οργάνωσης και πραγματοποίησης οπτικοακουστικών έργων.
  2. Παραγωγή ψηφιακού βίντεο έργου από τους εκπαιδευόμενους.

Όλα τα τμήματα έχουν κατά βάση εργαστηριακό χαρακτήρα (πράγμα που σημαίνει ότι προχωρούν και εξελίσσονται μέσα από εργασίες), ενώ κρίνονται απαραίτητα και κάποια μαθήματα που έχουν θεωρητικό χαρακτήρα.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά ΙΡΙΣ,

Διεύθυνση:Λαγκαδά 221

Τηλ: 2313 302 965-964