Παγκόσμια ημέρα όρασης

Το 70% των ατόμων με απώλεια όρασης πάσχει από παθήσεις της ωχράς κηλίδας.Επτά στα δέκα άτομα, με απώλεια όρασης, πάσχουν από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας. Πολλοί είναι διαβητικοί και ηλικιωμένοι, οι οποίοι παραμελούν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις τους. Το 1,4% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα, δηλαδή 35.000 άτομα, εμφανίζουν υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ 16.500 διαβητικοί έχουν διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών κυρία Τίνα Ξηρού και ο διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών κ. Παν. Μητρόπουλος, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ορασης, η οποία είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της τύφλωσης.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν διαγνωστούν έγκαιρα. Στην Ελλάδα, όμως, υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης και πολλοί διαβητικοί και ηλικιωμένοι παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο στον οφθαλμίατρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εφαρμογή συστηματικών προγραμμάτων πρόληψης, μπορεί να μειώσει έως και κατά 80% τις περιπτώσεις τύφλωσης. Οι κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι η ηλικιακή εκφύλιση (αφορά άτομα άνω των 60 ετών), το διαβητικό οίδημα και το οίδημα που οφείλεται σε θρόμβωση φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Σχόλια