Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη θα δώσει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, το μουσικό σύνολο «Berlin Piano Percussion», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στo πλαίσιo των 46ων «Δημητρίων».

 

Ο Ξενάκης θεωρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασσικής μουσικής του 20ου αιώνα. Μέσω του πρωτοποριακού συνδυασμού μουσικής, μαθηματικών, αρχιτεκτονικής και πληροφορικής στο έργο του ενέπνευσε και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις μεταγενέστερες γενιές μουσικών.

Φέτος, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, το σύνολο  «Berlin Piano Percussion», που αποτελούν ο Πρόδρομος Συμεωνίδης, ο Sawami Kiyoshi, ο Adam Weisman και ο  Friedemann Werzlau ερμηνεύουν έργα που συνέθεσαν ο Αντώνης Ανισέγκος, ο Chengbi An, ο Μηνάς Μπορμπουδάκης και ο Oliver Schneller.

Τα έργα των δύο πρώτων αποτελούν ειδική παραγγελία του συνόλου για την συγκεκριμένη επέτειο. Οι χώρες που δρουν οι τέσσερις συνθέτες είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία, τόποι που επηρέασαν και τον ίδιο τον Ιάννη Ξενάκη.

Επίσης, οι «Berlin Piano Percussion» θα ερμηνεύσουν και  τα έργα του Ξενάκη Rebonds A & B για κρουστά και Ευρυάλη για πιάνο. Την μουσική διεύθυνση του προγράμματος θα έχει ο Ya-ou Xie.