xagi_diethnes_dikastirio_01Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) αναφορικά με την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ (Dnevnik).

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εξετάζει τρία σενάρια με τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που η απόφαση του ΔΔΧ είναι «εξισορροπημένη», τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως γράφει η Ντνέβνικ, θα χρησιμοποιήσει τα μέρη εκείνα της απόφασης που ευνοούν τη χώρα και θα αναλάβει διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο είναι η απόφαση του Δικαστηρίου να είναι «εξισορροπημένη», δηλαδή σ' αυτήν να αναφέρεται ότι «και οι δύο χώρες παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Σε περίπτωση που η ετυμηγορία του ΔΔΧ είναι «θετική» για την γειτονική χώρα, δηλαδή αν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, τότε η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως γράφει η εφημερίδα, προτίθεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερώσει για την απόφαση και θα ζητήσει από αυτό να μην επιτρέπεται στο μέλλον η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου είναι «αρνητική» για τα Σκόπια, δηλαδή αν απορριφθεί η προσφυγή, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «προτίθεται να ενεργεί στο μέλλον βάσει των συμφερόντων της χώρας, χωρίς όμως να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία» γράφει η Ντνέβνικ.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του ΔΔΧ, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων(1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

Το ΔΔΧ απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη, τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και δύο δικαστές ad hoc, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και τα Σκόπια αντίστοιχα.


από το http://www.parapolitika.gr