«Είπαμε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι πρέπει και υποχρεούται να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και εκείνος μας είπε πρέπει και η Ελλάδα κάτι να μας δώσει. Τότε του θύμισα ότι με τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία η Ελλάδα βοήθησε».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο...
γνωστός ελληνοαμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης αποκλειστικά στο protothema.gr, λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τις θρησκευτικές ελευθερίες...»
Τι άλλο ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός; «Θέλει και η Τουρκία κάτι, μας είπε, θέλει να εκλέγει τους Μουφτήδες της στην Θράκη που κατοικείται από Τούρκους Μουσουλμάνους» δήλωσε ο κ. Κατσιματίδης.
Στην συνάντηση κυρίαρχο θέμα ήταν το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών και το ζήτημα της Χάλκης καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία που ολοένα συρρικνώνεται.
Η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με την ελληνική αντιπροσωπεία, που πέρασε στα ψιλά του ελληνικού τύπου, προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και έγινε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για τις εναρκτήριες εργασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που εκδόθηκε αρκετά μετά την συνάντηση τονίζεται ότι «Κατά την διάρκεια της συναντήσεως που διήρκεσε 45 λεπτά, ο Αρχιεπίσκοπος ως Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό εκ μέρους της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για ορισμένες θετικές ενέργειες της Τουρκικής κυβερνήσεως που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Συγκεκριμένα, για την πρόσφατη απόφαση της να επιστρέψει περιουσίες ιδιοκτησίας των μειονοτήτων της Τουρκίας, για την εφαρμογή διαδικασίας με την οποία Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να κάνουν αίτηση για την απόκτηση Τουρκικής υπηκοότητας, που έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για Πατριαρχική εκλογή, για την δυνατότητα που δόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργεί σε διάφορους ιστορικούς ναούς και μονές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τέλος για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό το σταθερό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 40 χρόνια. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του και τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων μειονοτήτων της Τουρκίας».
Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συνόδευαν κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Μιχαήλ Τζαχάρης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Τζον Κατσιματίδης, προεδρεύων της Επιτροπής Θρησκευτικών Ελευθεριών, ο κ. Ντένις Μιέλ, μέλος της ως άνω επιτροπής και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, βοηθός του Αρχιεπισκόπου επί Δημοσίων Σχέσεων και Διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ».

Πηγή: Με πληροφορίες απο Πρώτο ΘΕΜΑ