erdogan_grouefski_20110929_01“Άδικη και ακατανόητη” χαρακτήρισε τη θέση της χώρας μας όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε, σήμερα, στη γειτονική χώρα, κατά τη διάρκεια της …

διήμερης επίσημης επίσκεψής του.

"Η θέση της Ελλάδας, για εμάς, είναι ακατανόητη και άδικη. Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο", δήλωσε ο Ερντογάν, και θα άξιζε, πράγματι, να μάθουμε την άποψή του αν οι Κούρδοι, για παράδειγμα, ίδρυαν κράτος στα σύνορα με το Ιράκ και το βάπτιζαν… Ανατολική Τουρκία.

Μάλιστα ήταν και αισιόδοξος: Βρήκε πως τα Σκόπια έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής τους πορείας, σε βαθμό, που όπως εκτίμησε, θα γίνει νωρίτερα αποδεκτή στους κόλπους της Ε.Ε απ’ότι η Τουρκία.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε, κατά σειράν, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι και με τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι. Σε όλες τις συναντήσεις όλοι δήλωναν πόσο καλές σχέσεις έχουν Σκόπια και Τουρκία και πόσο προσπαθούν και οι δύο για να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή προοπτική…

Αύριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τέτοβο, όπου θα επισκεφθεί το κεντρικό τζαμί της πόλης, καθώς και στο Γκόστιβαρ, όπου ζει μεγάλος αριθμός της τουρκικής εθνικής κοινότητας.