<Digimax S800 / Kenox S800>Αναβαθμίζεται το «Παζάρ Χαμάμ» στην περιοχή «Λουλουδάδικα». Η μελέτη για την ανάδειξη των Λουλουδάδικων και του Παζάρ ή Γεχουντί Χαμάμ, μιας από τις πιο γραφικές γειτονιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρουσιαστεί από…

τον δήμο, εντός του Οκτωβρίου και να τεθεί προς έγκριση από το τοπικό συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη του «Παζάρ Χαμάμ», (το οποίο είναι γνωστό και ως Γεχουντί Χαμάμ, καθώς εκεί σύχναζαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου) είναι έτοιμη.

Το ζήτημα της συνολικής αναβάθμισης της περιοχής και με στόχο οι εργασίες να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό και εντός του 2011, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στην αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, παρουσία του αντιδήμαρχου Ανδρέα Κουράκη, της προϊσταμένης 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινας Μακροπούλου, του προϊστάμενου Τμήματος Τεχνικών Έργων 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Βασίλη Κονιόρδου, των προϊσταμένων Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού δήμου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιου Σεραλίδη και Διεύθυνσης Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων, Κωνσταντίνου Μπελιμπασάκη, καθώς και του συμβούλου Φωτισμού, Μηχανολόγου-Μηχανικού Κωνσταντίνου Κάπου.

Αποφασίσθηκε ότι εντός του Οκτωβρίου θα υποβληθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης προς το τοπικό συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης του μνημείου και αναβάθμισης της περιοχής πέριξ αυτού (πεζόδρομοι Φραγκίνη και Κομνηνών) με χρονοδιάγραμμα έναρξης των σχετικών εργασιών -μετά την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού- εντός του 2011.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα ευπρεπισμού και διαρρύθμισης των κοινοχρήστων χώρων που σχετίζονται τόσο με την προστασία του μνημείου (θέσεις και διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων, θέματα καθαριότητας) όσο με τη λειτουργία των περιπτέρων - ανθοπωλείων.