Το ΑΣΕΠ κρατά αποστάσεις από τους διορισμούς μέσω ΜΚΟ!

veis_asep_01Σαφείς αποστάσεις από την προκήρυξη για τις θέσεις 5μηνης «κοινωφελούς εργασίας» με την συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) πήρε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης(φωτογραφία)! Δήλωσε ότι η ανεξάρτητη αρχή, όπως δρομολογήθηκε η σχετική διαδικασία, δε θα αναμειχθεί.

 

Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τόσο από βουλευτές του ΠαΣοΚ (κκ. Αθ. Τσούρας, Απ. Κακλαμάνης και Εμ. Μπεντενιώτης), όσο και από βουλευτές της ΝΔ (κκ. Π. Παυλόπουλος και Ι. Τραγάκης). Ο κ. Βέης κλήθηκε να ενημερώσει κι εκεί ανέφερε ότι «η προκήρυξη αφήνει ορισμένα κενά» και ως εκ τούτου, το ΑΣΕΠ «δεν θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικό έλεγχο και άρα δύσκολα θα μπορούσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας».

Τον πρόεδρο της Αρχής είχε επισκεφθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, για να του ζητήσει την συμβολή του ΑΣΕΠ στην διαδικασία, ωστόσο ο κ. Βέης του εξέθεσε τους προβληματισμούς του καθώς, όπως είπε, «το ΑΣΕΠ έχει να κάνει με το Δημόσιο, ενώ εδώ ο εργοδότης είναι ιδιώτης».

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πάρα πολύ διστακτικοί» για να συμπληρώσει: «Εκτος εάν κάνουμε όλη τη διαδικασία εμείς». Κι επειδή, όπως είπε, «επείγει το θέμα, δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε αυτά τα θέματα». Μάλιστα έθεσε στον υπουργό Εργασίας ως όρο ότι «για να κάνουμε τον έλεγχο των προκηρύξεων θα πρέπει να αλλάξει η προκήρυξη, όμως αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να το αλλάξει, επομένως δεν μπορούμε».

Δέκα βουλευτές ρωτούν

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιμένει να αναλάβει το ΑΣΕΠ την όλη διαδικασία και ζητεί να εξαιρεθούν οι ΜΚΟ. Μάλιστα σχετική επερώτηση κατάθεσαν δέκα βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος κ. Μ. Χαρακόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Αν. Λυκουρέντζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος, καθώς και οι κκ. Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Ν. Νικολόπουλος, Ι. Βρούτσης, Κ. Τζαβάρας και Κ. Καραγκούνης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι ΜΚΟ και η επιλογή να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και επιτέθηκε κατά του ΠαΣοΚ σημειώνοντας ότι «στα λόγια μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία, αλλά στην πράξη προωθεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές αντιλήψεις».  

Και… μίζα 5% θα πάρουν οι ΜΚΟ!

Όπως τονίζεται στην επερώτηση «για πρώτη φορά σε πρόγραμμα για την ανεργία, δεν κατευθύνεται όλο το διατιθέμενο ποσό προς τους ανέργους, αλλά προβλέπεται σκανδαλωδώς ΄΄έμμεσο κόστος του Δικαιούχου΄΄ που ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών». «Δηλαδή, οι ΜΚΟ θα λαμβάνουν ένα σεβαστό ποσό ανά άνεργο που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα ως ΄΄μεσιτικά΄΄, γεγονός που συνιστά απαράδεκτη πρακτική», τονίζεται.

Επίσης, σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει για τη ΝΔ και με την καταλληλότητα των φορέων υλοποίησης, «καθώς οι δικαιούχοι -ΜΚΟ, Σωματεία, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις- δεν επιβάλλεται από τους όρους του προγράμματος να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή δραστηριοποίηση σε παρόμοιο πεδίο». Μάλιστα επικαλείται πληροφορίες για ΜΚΟ που συστήθηκαν τους τελευταίους μήνες «με προφανή και αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».

Σχόλια