Με την παρουσία μόλις 15 “Αγανακρισμένων”, οι οποίοι, μάλιστα, αποχώρησαν πριν την έναρξη, έγινε, απόψε, στη Θεσσαλονίκη, η περιφερειακή συνδιάσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Τα αστυνομικά μέτρα, πάντως, ήταν δρακόντεια! Οι «αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο έγιναν οι εργασίες της συνδιάσκεψης, αλλά τελικά εμφανίστηκε μια ομάδα περίπου 15 ατόμων πριν την έναρξη της συνδιάσκεψης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τους κάλεσαν να παραστούν και να πουν τις απόψεις τους και εκείνοι αποχώρησαν. Η ισχυρή αστυνομική δύναμη δε χρειάστηκε να επέμβει.

Η συνδιάσκεψη έγινε υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την κάνει να σταθεί στα πόδια της». Για την άρση των όποιων αδικιών είπε ότι αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης και σημείωσε πως το εθνικό στοίχημα είναι μια άλλη πορεία της χώρας.

Ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε πως το αίτημα της κυβέρνησης για συναίνεση δεν σημαίνει αδυναμία, ούτε συμμετοχή στη διακυβέρνηση, αλλά είναι ένα μήνυμα για πανεθνική συστράτευση.

Δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της Νέας Δημοκρατίας. Είπε, ξεχνώντας προφανώς την πρόσφατη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του νομοσχεδίου για την Παιδεία, πως η Νέα Δημοκρατία επενδύει στην καταστροφή, την αποτυχία του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «περιπλανιέται με την υποκριτική αντιμνημονιακή γροθιά του», αλλά δεν πείθει ούτε τους ηγέτες της Ευρώπης, ούτε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του, που είναι, όπως είπε, «εξαφανισμένα». Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θεωρεί «παρανοϊκή» τη στάση της Ν.Δ. και την περίπτωση του Α. Σαμαρά «ανίατη», είπε ο κ. Καρχιμάκης.

Για άλλη μία φορά επιτέθηκε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Για τον γραμματέα το κόμμα αυτό “κινείται ανάμεσα στον κοινοβουλευτισμό και το μπάχαλο”.

Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Νικητιάδης, Γιάννης Δριβελέγκας, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε για το θέμα της απελευθέρωσης του ταξί, απάντησε: «Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Η απελευθέρωση των “κλειστών επαγγελμάτων” είναι μια πολύ μεγάλη κίνηση που έκανε αυτή η Κυβέρνηση, επιτέλους, μετά από πάρα πολλά χρόνια, και μετά από υποσχέσεις πολλών κυβερνήσεων. Εγώ είμαι περήφανος, που ως υπουργός Οικονομικών, τότε, έφερα αυτή τη ρύθμιση, η οποία πέρασε. Και θυμίζω, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση την καταψήφισε, καταψήφισε ένα νόμο που όλοι τώρα αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις και ευκαιρίες για ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν».

Όσο για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε: «Αυτό το μέτρο είναι ένα μέτρο που θα θέλαμε να είχαμε αποφύγει, όμως είναι ένα μεταβατικό μέτρο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών πολύ καθαρά».

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε σίγουρος ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η τρόικα κάνει τη δουλειά της κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Γεράκης παρουσίασε το αναπτυξιακό όραμα του Κινήματος για την Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπε, το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στραφεί σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία. Να υιοθετήσει ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια.