“Κρατήθηκα픨οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί οι τιμές των ακινήτων να είναι σε πτωτική τροχιά (σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος), στη Θεσσαλονίκη, όμως, “κρατήθηκαν” κάπως, αφού έπεσαν σε μικρότερο ποσοστό από ότι είχε γίνει το 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει από τις τράπεζες η ΤτΕ, κατά μέσο όρο οι τιμές στην αγορά των ακινήτων, παλαιών και νέων, εμφάνισαν μείωση κατά 4,5%. Η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές παρατηρείται στα παλαιότερα διαμερίσματα. Ειδικότερα, η μείωση των τιμών έφθασε το 5,5% για «παλαιά» διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -5,5%) το β΄ τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση των τιμών σε νεόδμητα διαμερίσματα έως 5 ετών, με τη μείωση να περιορίζεται στο 3%.

Αναλυτικά, προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο πέρυσι κατά 6,7% στην Αθήνα, 4,7% στη Θεσσαλονίκη, 3,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Το 2009, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 3,2%, 7,4%, 5,3% και 5,8% αντίστοιχα.

Μείωση παρουσίασαν και οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες υποχώρησαν στις 11,4 χιλιάδες, έναντι 12,4 χιλιάδων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2010, οι συναλλαγές - το αντίστοιχο διάστημα φέτος - ήταν μειωμένες κατά 39,1%.

Σχόλια