«Είμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας»

European_Central_Bank_01Φωνάζαμε. Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή. Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι Ελληνικό. Είναι συστημικό και λύνεται μόνον με πανευρωπαϊκές προσπάθειες. Κι όμως, κράτη ολόκληρα που –υποτίθεται- ότι …

είχαν τον τρόπο και τους ανθρώπους να κάνουν κάτι, επέμεναν να λένε καφενειακές γελοιότητες του στιλ “οι Έλληνες είναι τεμπλέληδες”.

Μας δικαίωσε, σήμερα, ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είπε πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian, ο κ. Ζέλικ τονίζει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008».

«Μέσα στις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες, περάσαμε από μια δύσκολη ανάκαμψη-με μια καλή ανάπτυξη για τις αναδυόμενες οικονομίες και χώρες όπως η Αυστραλία και μια μικρότερη για τις πιο αναπτυγμένες χώρες- σε μια νέα και πιο επικίνδυνη φάση», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτίμησε ότι η κρίση στη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.

Για να δούμε, τώρα, την απάντηση της φροϊλάιν Μέρκελ.

Ι.Σ.

Σχόλια