sleeping babyΟι ηλικιωμένοι άνδρες που δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου, δηλαδή ο χρόνος που βρίσκονται σε βαθύ ύπνο είναι λίγος, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ μελέτησαν 784 άτομα που ήταν άνω των 65 ετών, το διάστημα 2007-2009. Στην αρχή κανείς δεν έπασχε από υπέρταση, ενώ 243 κατέληξαν υπερτασικοί στο τέλος της μελέτης.

Διαπίστωσαν ότι όσοι συγκέντρωναν την ελάχιστη ποσότητα βαθέως ύπνου, είχαν 83% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν επαρκώς.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα ύπνου, όπως αυτή αντανακλάται στον τύπο των κυμάτων που επικρατούν στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, θέτει τα άτομα σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης. Η υπέρταση έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει το ενδεχόμενο, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αν και δεν συμπεριλάβαμε γυναίκες στο δείγμα, είναι πιθανόν και εκείνες να μην απολαμβάνουν καλής ποιότητας ύπνο, και έτσι να διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνα, Δρ. Σούζαν Ρεντλάιν.

Σημειώνεται ότι ο ύπνος διακρίνεται σε στάδια ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (REM=Rapid Eye Movement) ή όχι (NREM=Non REM) και επίσης ανάλογα με τον τύπο των κυμάτων που επικρατούν στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) και την ένταση του μυϊκού τόνου. Ο NREM ύπνος διακρίνεται με τη σειρά του σε πέντε στάδια: 0, 1, 2, 3, και 4 κατά τα οποία προοδευτικά γίνεται όλο και πιο βαθύς. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.