daniilidis_simos-dimarxos_sikeon_20100819_01Την ολική επαναφορά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ, μέσω της διαδικασίας εκλογής νέων διοικήσεων στα νέα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μακεδονίας της Κυριακής του Φ. Δεργιαδέ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη το ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε τις διαδικασίες συγκρότησης παράταξης, ορίζοντας ως επικεφαλής για τη μάχη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 εκλεκτόρων του σώματος που θα εκλεγεί από τα δημοτικά συμβούλια των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Βάσει του εκλογικού συστήματος που έχει επιλεγεί, τα 3/5 των εκλεκτόρων ανά δήμο θα εκλεγούν από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και τα 2/5 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, τα κόμματα που ελέγχουν τις πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια είναι αυτά που εκ των πραγμάτων έχουν το πλεονέκτημα. Επί παραδείγματι, από τους 33 εκλέκτορες που θα στείλει ο δήμος Θεσσαλονίκης στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ, τους 20 θα εκλέξει η παράταξη Μπουτάρη και τους υπόλοιπους 13 οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.