panepistimio_aigaiou_02Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κατά πλειοψηφία απόφασή της αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα μετάθεσης της αρχής της εξεταστικής περιόδου κατά μία εβδομάδα «για να διευκολύνει τη συζήτηση του νόμου (σ.σ. για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση) στα θεσμικά όργανα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, η έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε όλα τα τμήματά του στα νησιά του Αιγαίου ορίζεται στις 12 Σεπτεμβρίου και η εξέταση των προγραμματισμένων μαθημάτων από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου μετατίθεται στην εβδομάδα 26 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή της ανακοίνωση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρει ότι ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «δε διαθέτει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας ούτε ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, αποτελεί απλώς προϊόν κομματικής συμφωνίας κορυφής και όχι αποτέλεσμα διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και εκείνα των περιφερειακών πανεπιστημίων και δεν στηρίζεται σε μια τεκμηριωμένη εθνική στρατηγική για την παιδεία, που να θέτει στόχους και προτεραιότητες. Δεν σέβεται την ακαδημαϊκή παράδοση και το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων. Καταπατά βασικές αρχές και αξίες που είναι σύμφυτες της ακαδημαϊκής λειτουργίας και απαραίτητες για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την κοινωνική προσφορά, ενώ εισάγει επιπροσθέτως νέα προβλήματα λειτουργικότητας. Εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας, όπως επισημάνθηκε και από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής, που αφορούν στο αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Και η ανακοίνωση της Συγκλήτου καταλήγει με τις αποφάσεις της να συνεχίσει να διεκδικεί, μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, ουσιαστικές αλλαγές σε διατάξεις που είναι πρόδηλα προβληματικές, όπως ο διορισμός των κοσμητόρων, η αναβάθμιση του ρόλου των Τμημάτων, η προστασία μέσω μεταβατικών διατάξεων των εκλεγμένων μελών διδακτικού προσωπικού, η παντελής έλλειψη συμμετοχής μεγάλου μέρους των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στα Όργανα διοίκησης κ.ά.