bretania_epeisodia_20110810_01Την πρώτη σχετικά ήρεμη νύχτα μετά το ξέσπασμα των ταραχών το Σάββατο έζησε το Λονδίνο, την ώρα που τα επεισόδια συνεχίζονταν σε άλλες βρετανικές πόλεις όπως το Μπέρμιγχαμ(όπου είχαμε και τρεις νεκρούς), το Γουέστ Μπρόμγουιτς, το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ.

Η νύχτα κύλησε χωρίς επεισόδια στη βρετανική πρωτεύουσα μετά την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών, 10.000 περισσότερων σε σχέση με τη Δευτέρα, ωστόσο πολλά καταστήματα και παμπ έκλεισαν νωρίτερα από το κανονικό. Στο Κάνινγκ Τάουν, μια πολύ υποβαθμισμένη συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδες νεαρών, χωρίς πάντως να υπάρξουν συγκρούσεις.

Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Σάλφορντ, το Λίβερπουλ και το Μπέρμιγχαμ.

Στο Μάντσεστερ και το Σάλφορντ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις εκατό με τον υπαρχηγό της τοπικής αστυνομίας Γκάρι Σούαν να σημειώνει πως ταραχές τέτοιας έντασης «δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ως τώρα». Εκατοντάδες νεαροί με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες κτιρίων και οχημάτων που είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, περίπου 200 νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών, προκαλώντας καταστροφές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.

Το… τρίκυκλο του Μπέρμιγχαμ

Στο Μπέρμιγχαμ εν τω μεταξύ, η αστυνομία άρχισε έρευνα για το θάνατο τριών πεζών τους οποίους χτύπησε διερχόμενο όχημα στη Dudley Road της περιοχής Γουίνσον Γκριν. Μέχρι στιγμή ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τα σοβαρά επεισόδια στην περιοχή. Μέλη της ασιατικής κοινότητας περιέγραψαν το περιστατικό ως εσκεμμένο τροχαίο με εγκατάλειψη, με τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα να το αντιμετωπίζουν ως δολοφονία.

Στο Νότιγχαμ στις φλόγες τυλίχθηκε αστυνομικό τμήμα μετά από ρίψεις μολότοφ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν.

Μικρότερης έκταση επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρέντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά - βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Από το περασμένο Σάββατο έχουν συλληφθεί συνολικά 768 άτομα για βίαια επεισόδια, βανδαλισμούς και λεηλασίες. Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 167 εκ των συλληφθέντων. Σήμερα, η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε τη σύλληψη 81 ατόμων κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Στο Μπέρμιγχαμ και το Γουέστ Μπρόμγουιτς έγιναν συνολικά 109 συλλήψεις και στο Μπρίστολ 19.