nabucco_milano_20110312_01Μια ιστορία, που δείχνει τη διαφορά μας με τους γείτονες Ιταλούς, με τους οποίους εμείς επιμένουμε πως είμαστε “ούνα φάτσα ούνα ράτσα”, όμως, τελικά, διαφέρουμε αρκετά. Συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Και το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας…

 

Στις 12 Μαρτίου, ο Silvio Berlusconi κλήθηκε να αντιμετωπίσει την  πραγματικότητα. Η Ιταλία γιόρταζε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της και  με αυτή την ευκαιρία, στην όπερα της Ρώμης, δόθηκε μια παράσταση  όπερας, της πιο συμβολικής αυτής της ενοποίησης: Nabucco του Giuseppe  Verdi υπό τη διεύθυνση του Riccardo Muti.
Το έργο Nabucco του Verdi είναι ένα έργο τόσο μουσικό όσο και   πολιτικό: αφορά την ιστορία της σκλαβιάς των Εβραίων στη Βαβυλώνα, και  η περίφημη άρια «Va pensiero» τραγουδιέται από τους καταπιεσμένους  σκλάβους. Στην Ιταλία, το τραγούδι αυτό είναι το σύμβολο της  αναζήτησης της ελευθερίας του λαού, ο οποίος στα 1840 – όταν και  γράφτηκε η όπερα - ήταν καταπιεσμένος από την αυτοκρατορία των  Αψβούργων, και πάλευε μέχρι τη δημιουργία της ενωμένης Ιταλίας.
Πριν αρχίσει η συναυλία, ο Gianni Alemanno, δήμαρχος της Ρώμης,  ανέβηκε στη σκηνή για να καταγγείλει τις μειώσεις της κυβέρνησης στον  προϋπολογισμό για τον πολιτισμό. Και αυτό, ενώ ο Alemanno είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός του Berlusconi. Αυτή η πολιτική παρέμβαση, σε μια πολιτιστική στιγμή από τις πιο  συμβολικές για την Ιταλία, προκάλεσε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα, ιδίως  τη στιγμή που ο ίδιος ο Berlusconi ήταν παρών στη συναυλία.
muti_ricardo_01Όπως δήλωσε στους Times o Ricardo Muti, διευθυντής της ορχήστρας,  «…ήταν μια βραδιά αληθινής επανάστασης».
«Στην αρχή, υπήρχε ένα μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό. Στη συνέχεια  ξεκινήσαμε τη συναυλία. Όλα πήγαιναν πολύ καλά, αλλά όταν φτάσαμε στο  σημείο του Va pensiero, αισθάνθηκα αμέσως ότι η ατμόσφαιρα ήταν  τεταμένη στο κοινό. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να περιγράψετε,  αλλά που τα αισθάνεστε. Πριν, υπερίσχυε η σιωπή του κοινού. Τη στιγμή  όμως που το κοινό κατάλαβε ότι θα ξεκινούσε το Va pensiero, η σιωπή  γέμισε από μια πραγματική θέρμη. Μπορούσαμε να αισθανθούμε τη  σπλαχνική αντίδραση του κοινού στο θρήνο των σκλάβων που τραγουδούνε « Oh ma patrie, si belle et perdue!». (Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και  χαμένη)»..

nabucco_milano_20110312_01

Ενώ η χορωδία έφτανε στο τέλος, στο κοινό κάποιοι είχαν ήδη αρχίσει να  φωνάζουν «Bis». Το κοινό άρχισε να φωνάζει «Vive l’Italie!» και «Vive  Verdi!». Άνθρωποι από τα θεωρεία άρχισαν να πετούν χαρτιά συμπληρωμένα  με πατριωτικά μηνύματα –κάποια έγραφαν «Muti, sénateur à vie».
Αν και το είχε κάνει για μία και μοναδική φορά στη Σκάλα του Μιλάνου  το 1986, ο Muti δίσταζε να κάνει ένα bis για το Va pensiero. Για  αυτόν, μία όπερα πρέπει να πηγαίνει από την αρχή ως το τέλος. «Δεν  ήθελα να παίξουν απλά ένα encore. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη  πρόθεση».
Όμως στο κοινό είχε ήδη ξυπνήσει το πατριωτικό συναίσθημα. Με μία  θεατρική κίνηση, ο διευθυντής της ορχήστρας γύρισε τελικά την πλάτη  στο podium, κοιτάζοντας το κοινό και τον Berlusconi, και είπε τα εξής:[Αφού οι εκκλήσεις του κοινού για ένα bis έχουν σταματήσει, από το  κοινό ακούγεται «Ζήτω η Ιταλία»]
«Ναι συμφωνώ με αυτό «Ζήτω η Ιταλία» αλλά (χειροκροτήματα) «δεν είμαι  πια 30 ετών και έχω ζήσει τη ζωή μου, όμως σαν ένας Ιταλός που έχει  γυρίσει τον κόσμο, ντρέπομαι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μου. Για αυτό  συναινώ με το αίτημά σας για bis για το Va pensiero. Δεν είναι μόνο  για την πατριωτική χαρά που αισθάνομαι, αλλά γιατί απόψε, και ενώ  διεύθυνα τη χορωδία που τραγουδούσε «Ω πατρίδα μου, όμορφη και χαμένη»  σκέφτηκα ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα σκοτώσουμε τον πολιτισμό πάνω  στον οποίο οικοδομήθηκε η ιστορία της Ιταλίας. Και σε αυτή την  περίπτωση, εμείς, η πατρίδα μας, θα είναι πραγματικά «όμορφη και  χαμένη».


[Επευφημίες, συμπεριλαμβανομένων και των καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή]
«Θα ήθελα τώρα… πρέπει να δώσουμε νόημα σε αυτό το τραγούδι. Αφού  είμαστε στο Σπίτι μας, το θέατρο της πρωτεύουσας, και με μία χορωδία  που τραγούδησε περίφημα, και που συνοδεύεται περίφημα, αν θέλετε, σας  προτείνω να ενωθείτε μαζί μας και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί».

Έτσι προσκάλεσε το κοινό να τραγουδήσει μαζί με τη χορωδία των  σκλάβων.

«Είδα ομάδες ανθρώπων να σηκώνονται. Όλη η Όπερα της Ρώμης  σηκώθηκε. Η χορωδία επίσης σηκώθηκε. Ήταν μια μαγική στιγμή μέσα στην  όπερα. Εκείνη τη βραδιά δεν ήταν μόνο μια συναυλία του Nabucco, αλλά  επίσης ήταν μια δήλωση (statement) του θεάτρου της πρωτεύουσας υπ’ όψη  των πολιτικών».