oasth_leoforeio_02Ο ΟΑΣΘ καθίζει στο σκαμνί έντεκα επιβάτες λεωφορείου οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν εισιτήριο επειδή ή ήταν άνεργοι, ή δεν μπορούσαν να καταβάλουν το αντίτιμο! Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στις 16 Ιουνίου,μ όμως αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2013. >>>

 

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς. Υπενθυμίζει ότι, τον περασμένο χειμώνα, το κίνημα «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» και χιλιάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν κατά της νέας αύξησης (έως 180%) που επιβλήθηκε μετά την επιβολή του Μνημονίου από τον Ιανουάριο του 2011. Μετά από τις συλλογικές μαζικές διεκδικήσεις ο τότε Υπουργός κ. Ρέππας και η κυβέρνηση προχώρησαν στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων και στον χαρακτηρισμό της μη πληρωμής του εισιτηρίου ως αδίκημα-πταίσμα.

Ο κ. Κουράκης τονίζει ότι η δίωξη κατά των έντεκα αφορά υπόθεση του Μαΐου του 2010. “Η κυβέρνηση και ο ΟΑΣΘ την εποχή εκείνη είχαν επιχειρήσει την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης κατά 100% και τελικά κάτω από την πίεση των πολιτών, αναγκάστηκαν να την περιορίσουν στο 20% (από 50 σε 60 λεπτά). Οι ελεγκτές του ΟΑΣΘ, καθημερινά συνεπικουρούμενοι από την Ελληνική Αστυνομία και τις ομάδες ΔΙΑΣ προβαίνουν σε εξευτελιστικούς ελέγχους με αποτέλεσμα να τιμωρούνται επιβάτες επειδή ως θύματα της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν το εισιτήριο-χαράτσι”, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουράκης επισημαίνει ότι, “σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης η αδυναμία πληρωμής των εισιτηρίων θα ενταθεί και κυρίως για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες”, ενώ ταυτόχρονα “δεν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων”, την ίδια στιγμή που ο ΟΑΣΘ, “παρά την αύξηση των εσόδων του, επιδεικνύει κοινωνική αναλγησία και κατά τη διάρκεια των ελέγχων καταπατά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα στέλνει στα δικαστήρια τους πολίτες”.

Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι από τον ΟΑΣΘ “εξαγγέλλεται νέα αύξηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς “για ποιο λόγο εξαντλείται η αυστηρότητα προς την κοινωνία, ενώ από την άλλη πλευρά επιδεικνύεται ανοχή, ή ακόμη και πριμοδότηση στο καθεστώς της οικονομικής αδιαφάνειας του ΟΑΣΘ”, ζητά να μάθει με ποια άμεσα μέτρα θα επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία ώστε να σταματήσουν οι μαζικές αγωγές του ΟΑΣΘ κατά των πολιτών και πότε προτίθενται να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά του ΟΑΣΘ;