Το θέμα των δημοτικών οικοπέδων στη δυτική πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, επαναφέρει, σήμερα, με την αφορμή της ανακοίνωσης της μετακόμισης της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη σε «κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της ...
οδού Μοναστηρίου 53-55», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Χρ. Μάτης.
Σύμφωνα με την επισήμανσή του, ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, είχε δώσει αντιπαροχή στην εταιρία του Στ. Ανδρεάδη (γνωστού για τις ξενοδοχειακές του επιχειρήσεις στο Σάννη) τρία οικόπεδα, για τα οποία η εταιρία κατέβαλε ΦΠΑ, ο διακανονισμός έγινε μόλις εφέτος (στις 4 Ιουλίου) και, λίγο αργότερα, ο κ. Ανδρεάδης ανέλαβε καθήκοντα στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, που θα διοργανώσει τον εορτασμό για την επέτειο του '12.
"Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα, το οποίο υποβάλαμε αλλά δεν έχει απαντηθεί", λέει ο κ. Μάτης και προσθέτει:
"Το 2005 ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε με τη διαδικασία αντιπαροχής στην εταιρεία Ανδρεάδης- Ζησιάδης ΑΤΕ τρία οικόπεδα του. Μοναστηρίου 53-55, Μοναστηρίου 49Α και Πολυτεχνείου 33. Από αυτήν την παραχώρηση, με εξαιρετικά δύσκολες για μη επαγγελματίες τοπογράφους αποφάσεις, ο Δήμος πήρε ολόκληρο το συγκεκριμένο κτίριο και το ισόγειο και το υπόγειο του άλλου, στην οδό Μοναστηρίου 49Α. Το υπόλοιπο του δεύτερου οικοπέδου όπως και το οικόπεδο της Πολυτεχνείου, πέρασαν στην ιδιοκτησία της εταιρείας.
Για τη συγκεκριμένη αντιπαροχή χρεώθηκε ως ΦΠΑ το ποσό των 323.000 ευρώ, το οποίο έπρεπε να καταβάλλει ο δήμος αλλά κατέβαλε η εταιρεία. Η οφειλή διακανονίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 4 Ιουλίου 2011, λίγο αφότου ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι ο κ.Στ. Ανδρεάδης θα αναλάβει καθήκοντα στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, που θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις του 2012.
Ζήτησα από τη διοίκηση και περιμένω να κάνει την εκτίμηση σε χρηματικό ποσό αυτής της ανταλλαγής".