xondros_glipta_kionas_me_karvelia_ote_20110612_01

Στο Πρατήριο Επικοινωνίας, δηλαδή στη βιτρίνα του ΟΤΕ επί της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια ως χώρος εικαστικών εκθέσεων, εκτίθεται από το Σάββατο 11 Ιουνίου μία σειρά από ίχνη της πορείας του Θανάση Χονδρού και της Αλεξάνδρας Κατσιάνη. >>>

 

Οι δύο καλλιτέχνες παρουσίασαν από το 1980 ένα πολύμορφο εικαστικό έργο με κατασκευές, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και κυρίως δράσεις, έως το 2004 οπότε διέκοψαν την εικαστική δημιουργία.

Αυτή η μικρή έκθεση αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μία αναδρομή στο πνεύμα που χαρακτηρίζει το έργο τους. Φωτογραφίες παραπέμπουν σε δράσεις τους όπως η «Έκκληση για την επανίδρυση του Ορίζοντα» και το «Αρχείο εμμονών», μία εγκατάσταση που καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο προέρχεται από τη σειρά έργων τους με τίτλο «Στρατηγική οικειότητας», μια κόκκινη κλωστή, από την ενότητα «Ιστορία», διασχίζει κεντώντας τους τοίχους.

Ο Θανάσης Χονδρός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Η Αλεξάνδρα Κατσιάνη γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1954. Συναντήθηκαν το 1973. Από το 1974 συντονίζουν τη συμπεριφορά τους.

Στη φωτογραφία ένα έργο του 1996, με ομοίωμα αρχαίου κίονα ως βάθρο και ανάπτυξη πάνω του ενός άλλου κίονα από καρβέλια, αναζητά νέους συσχετισμούς και σημασίες στις σημερινές συγκυρίες.