Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, για τη συμπερίληψη (άρθρο 36) στο κείμενο του νομοσχεδίου «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012-2015» που κατατέθηκε στη Βουλή της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 ευρώ/Gigajoule στο φυσικό αέριο. >>>
Το ποσό αυτό είναι δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική οδηγία, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δεν επιβάλουν ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της οδηγίας (0,15 ευρώ/Gigagoule).
Τη δυσαρέσκιά του έκανε γνωστή ο ΣΕΒΕ, με σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος(την οποία προφανώς θα αναγνώσει τώρα, απόγευμα, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου)...
Στην επιστολή ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς επισημαίνει ότι "πρόκειται για ένα φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό και μέτρο που επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας"!
Ο ΣΕΒΕ κρίνει ότι το μέτρο αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα ισχυρό αντικίνητρο για τη δραστηριότητα μεγάλου πλήθους παραγωγικών και μεταποιητικών μονάδων, που «καταδικάζονται» λόγω της επιλογής τους να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον, υιοθετώντας «πράσινες» πρακτικές. Ήδη το ενεργειακό κόστος με τις διαδοχικές αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί υπέρμετρα και η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα ιδίως των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Για τους λόγους αυτούς και ο ΣΕΒΕ ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής ρύθμισης από το προωθούμενο νομοσχέδιο.