euro_3«Η Πρωτομαγιά του επόμενου χρόνου ίσως είναι χειρότερη από τη φετινή, αν δεν υπάρξει εθνική στρατηγική». Αυτό δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οικονομολόγος στο …>>>

Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Χάρρυ Παπαπανάγος, τονίζοντας πως οι εξελίξεις μέσα στους επόμενους 2 μήνες με τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας.

Ο κ. Παπαπανάγος υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή λύση θα ήταν το καλύτερο σενάριο για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο. «Δεν έχουμε αντιληφθεί τι εστί αναδιάρθρωση. Πρέπει να αποφευχθεί και να ανατρέξουμε σε μια λύση ευρωπαϊκή». Όπως είπε, το καλύτερο είναι να δοθεί στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης η δυνατότητα δανεισμού, έναντι κρατικών ομολόγων. Οι χώρες δηλαδή, να αγοράσουν ομόλογα από τις δευτερογενείς αγορές ομολόγων.

Αν δεν είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να βοηθήσει; Πρέπει να κοιτάξουμε και το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, επιβάλλεται να ανατρέξουμε έξω από το χώρο της ευρωζώνης. «Η επιβίωση της Ελλάδας πρέπει να μπει πρώτα απ’ όλα. Η χώρα μας πρέπει να διερευνήσει την πιθανότητα να δανείσουν τη χώρα μας, χώρες όπως η Κίνα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να φέρει προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

«Αν δεν υπάρξει λύση, τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα και θα αναγκαστούμε να μπούμε σε τροχιά αναδιάρθρωσης με αντίκτυπο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και μιας ήπιας μορφής αναδιάρθρωση θα είχε επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

Και εξήγησε: «Το 2012-13 οι τράπεζες περιμένουν την εξόφληση των ελληνικών ομολόγων. Αν δεν πάρουν τα χρήματα αποπληρωμής των ομολόγων δε θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τότε, η κρίση από δημοσιονομική, θα γίνει τραπεζική και ασφαλιστική», κατέληξε ο κ. Παπαπανάγος, σκιαγραφώντας ένα εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα...


της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ από το www.typosthes.gr