Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που φθάνουν μέχρι και την κώφωση ενός θύματος αποκαλύπτονται στη δικογραφία για την υπόθεση της σπείρας τοκογλύφων και εκβιαστών που εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνονται στις απομαγνητοφωνήσεις δεκάδων συνομιλιών από τα πέντε κινητά των κατηγορουμένων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο ο 34χρονος ελληνοιρανός που φέρεται ως εγκέφαλος απαξιεί ακόμη και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να τον αντιληφτούν και ειδικά να τον «δέσουν». Η άνεση αυτή, κατά τους αστυνομικούς, δημιουργήθηκε, επειδή κατάφερε να έχει εσωτερική πληροφόρηση.


Οι αστυνομικοί επί πέντε μήνες παρακολουθούσαν τα κινητά του εγκεφάλου και των βασικών μελών του κυκλώματος.
Μετά την αποκάλυψη των εγγράφων (προσύμφωνα, έγγραφα μεταβιβάσεων και επιταγές), αλλά και του ημερολογίου με τα ονόματα δανειζομένων που βρέθηκαν στο σπίτι του 34χρονου, ο οποίος είναι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, άρχισε η στενή παρακολούθησή του.
Στην ογκώδη δικογραφία των 3.600 σελίδων η οποία βρίσκεται στα χέρια του 3ου τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι ενέργειες των εμπλεκομένων στην υπόθεση: οι τρόποι με τους οποίους εκβίαζαν καταστηματάρχες της νύχτας στη Θεσσαλονίκη, οι εντολές, αλλά και δύο περιπτώσεις απαγωγών, ενός εργολάβου και ενός επιχειρηματία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο δεύτερος υπέστη κώφωση, όταν ένας εκ των εκβιαστών, απειλώντας τον και για να τον εκφοβίσει, πυροβόλησε ακριβώς δίπλα από το αυτί του.
Οι τρεις εκ των κατηγορουμένων οδηγήθηκαν στον γ΄ ανακριτή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθούν και αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
Ύστερα από έρευνα της αστυνομίας στις οικίες τους, δεν προέκυψε οτιδήποτε που να μαρτυρά την εμπλοκή τους στις υποθέσεις εκβίασης ή τοκογλυφίας.
Δύο εξ αυτών κατηγορούνται για οπλοκατοχή, ενώ στο σπίτι του τρίτου βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή κανενός όρου.