xrima_01Νέο ισχυρό πλήγμα δέχονται η ελληνική οικονομία, το χρηματιστήριο και οι τράπεζες, καθώς η S&P ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και του χρέους της χώρας κατά δύο βαθμίδες, ενώ παράλληλα διατηρεί …>>>

αρνητικές τις προοπτικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση. Ο αμερικανικός οίκος ουσιαστικά προεξοφλεί εμμέσως αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη διετία, πριν η χώρα ενταχθεί στον νεοσύστατο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τα spreads να εκτινάσσονται στις 950 μονάδες βάσης και τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν. Στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,97% ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι πιέσεις ήταν περιορισμένες.
Το κλίμα επιδεινώνεται άρδην και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι έρχονται καλύτερες μέρες και να βελτιώσει το κλίμα τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία πέφτουν στο κενό.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι αγορές δεν πείθονται από τις αποφάσεις της ΕΕ και πως η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής και απουσία βούλησης για την οριστική και συνολική επίλυση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης εντάσσονται παράλληλα και σε ένα γενικότερο πλαίσιο επίδειξης δύναμης και διαφορετικής αντίληψης των αγορών.
Η αδυναμία της ΕΕ να εφαρμόσει αποφασιστικές πολιτικές και παράληλλα να οριοθετήσει άμεσα και χωρίς περιστροφές τη δράση τόσο των οίκων αξιολόγησης όσο και των Hedge Funds, είναι χαρακτηριστική ένδειξη αδυναμίας και πολιτικής ανεπάρκειας, τη οποία "τιμωρούν" οι αγορές.


από το http://www.sofokleousin.gr/archives/71933