18F1XR4STILI

«Αν ήμασταν όλοι οι άνθρωποι μουσικοί δεν θα υπήρχε πόλεμος. Ο πόλεμος είναι σκοτάδι κι η μουσική είναι φως». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο Ομάρκ Φαρούκ Τεκμπιλέκ που βρίσκεται στην πόλη μας με αφορμή την αποψινή του συναυλία στο …>>>

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (στις 21.00) και την αυριανή στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Ο χαρισματικούς οργανοπαίκτες της Μεσογείου απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο στη Λιβύη είπε πως η δουλειά ενός μουσικού δεν είναι να κάνει σχόλια για πολιτικές καταστάσεις, αλλά να ασχολείται με την πνευματική ανάταση του κόσμου και να μεταφέρει στο κοινό ένα αίσθημα εσωτερικής ευτυχίας. Πάντως όταν του ζητήθηκε να αφιερώσει ένα κομμάτι στον Καντάφι διάλεξε ένα ταξίμι «για να του φέρει εσωτερική ηρεμία».

Είπε πως «ο εθνικισμός είναι μια ψευδαίσθηση και πως όλοι μας είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού και έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε». Παράλληλα πρόσθεσε πως όταν παίζει μουσική εκφράζει τρία είδη αγάπης: ένα για τους ανθρώπους, ένα για το Θεό και ένα για την ίδια τη μουσική. Όμως πρόσθεσε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά και όταν συνεργάζεται με νέους ανθρώπους, όπως θα κάνει απόψε στο Μέγαρο με τον δεξιοτέχνη της λύρας Λάζο Ιωαννίδη.

«Αυτή η συνεργασία με τον Ομάρ είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ακουστεί η λύρα παντού και να βγουν κρυμμένες μουσικές αλήθειες της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ιωαννίδης.

«Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ προσπαθεί μέσα από την τέχνη του να συνενώσει όλους τους πολιτισμούς που προϋπήρξαν στην Ανατολή», τόνισε ο δημοσιογράφος και ερευνητής λαϊκού πολιτισμού κ. Γιώργης Μελίκης.

«Είναι ένας καλλιτέχνης αγαπητός στην Ελλάδα (σημ. έρχεται για 6η φορά στη χώρα μας) που έχει συνεισφέρει στη διάδοση της μουσικής» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης.

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ θα παρουσιάσει στις συναυλίες του την εικοσιπεντάχρονη και πλέον δισκογραφική του δουλειά με επιρροές από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Θα παίξει νέι (όπου θεωρείται από τους καλύτερους μουσικούς στον κόσμο), μπαγλαμά, ζουρνά και κρουστά.

Προπώληση εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής και από το εκδοτήριο της Πλατείας Αριστοτέλους. Τηλ 2310/895938-9. Κοστίζουν: 55, 45, 40, 30€ και 20 τα φοιτητικά.


Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ από το www.typosthes.gr