Kristeva_01Σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris 7 – Denis Diderot, ψυχαναλύτρια, σημειολόγος και συγγραφέας, Julia Kristeva. Η τελετή …>>>

αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σημειολόγος, ψυχαναλύτρια, συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris 7 - Denis Diderot, τακτικό μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας του Παρισιού, μέλος της ομάδας των διακεκριμένων προσωπικοτήτων και επιφορτισμένη με αποστολή από τον Πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, για τους πολίτες σε ευάλωτη κατάσταση, μέλος του Τομέα των εξωτερικών σχέσεων του οικονομικού και κοινωνικού Συμβουλίου της Γαλλίας, η Τζούλια Κρίστεβα έχει τιμηθεί με όλες τις ανώτατες διακρίσεις για το πολυσήμαντο έργο της. Μεταξύ αυτών είναι το πρώτο βραβείο Holberg, ισότιμο του Νόμπελ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, που θέσπισε το νορβηγικό κοινοβούλιο για να τιμήσει τις ανθρωπιστικές επιστήμες, απούσες από τον κατάλογο των βραβείων Νόμπελ. To βραβείο Holberg της απονεμήθηκε το 2004 για «τις καινοτόμες εργασίες της αφιερωμένες σε προβληματικές που βρίσκονται στη διασταύρωση ανάμεσα στη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία».

Το 2006, βραβεύτηκε στη Βρέμη, με το βραβείο Hannah Arendt για την πολιτική της σκέψη. Το χρηματικό ποσό του βραβείου το χάρισε επίσημα κατά τη διάρκεια της τελετής στην Οργάνωση ONG HumaniTerra για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών.