lefkos_pirgos_03Μία πενταετία πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται η χώρα μας στην περιβαλλοντική πολιτική για τον οικολογικό σχεδιασμό κτιρίων. Αυτό εκτιμούν οι διοργανωτές της ECOWEEK, που ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με θέμα …>>>

«Αστικές κοινότητες και πράσινα κτίρια».

«Σε άλλες χώρες σχεδιάζονται κτίρια με ενεργειακό μηδενικό ισοζύγιο», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο αρχιτέκτονας Δρ. χωροταξίας και σύμβουλος περιβάλλοντος, Ηλίας Μεσσίνας, ιδρυτής και πρόεδρος της ECOWEEK.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, που θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου, 37 αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης θα φιλοξενήσουν τα εργαστήρια σχεδιασμού της ECOWEEK, με θέμα τον οικολογικό σχεδιασμό νέων κτιρίων και κτιριακών συνόλων μηδενικών ρύπων, τις οικολογικές παρεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια, τον σχεδιασμό τοπίου στον αστικό ιστό και τον σχεδιασμό κτιρίων που θα ωφελήσουν τοπικές ΜΚΟ και τους τοπικούς φορείς.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προμελέτες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στον πεζόδρομο της Ικτίνου, των αδόμητων χώρων στην Πύλη Αξιού και γενικότερα, της διαχείρισης του Θερμαϊκού», ανέφερε ο αντιδήμαρχος αστικού περιβάλλοντος και ελεύθερων χώρων, Κώστας Ζέρβας. Όπως πρόσθεσε, πρόθεση του δήμου είναι να μεταφερθούν τα φυτώρια, που βρίσκονται πίσω από τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, σε έκταση 600 στρεμμάτων στα Λουτρά της Θέρμης και να δημιουργηθεί μονάδα κομποστοποίησης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Diebedo Francis Kere, ο αρχιτέκτονας τοπίου George Hargreaves, η νέα αρχιτέκτονας από τη Σουηδία Rahel Belatchew Lerdell, ο Ελληνας αρχιτέκτονας, ειδικός στην αρχιτεκτονική της ερήμου, καθηγητής Σάκης Μεϊρ, ο αρχιτέκτονας τοπίου Θωμάς Δοξιάδης και άλλοι. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, του ΥΠΕΞ , του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.