kapon_01Την άρση των μέτρων με τα οποία δεσμεύονται κατά 50% οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου, λόγω των οφειλών του προς το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά την σημερινή συνεδρίασή του.

 

Σύμφωνα με τη νυν διοίκηση, οι οφειλές αυτές προέκυψαν από την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης, το ποσό της οποίας προσαυξάνεται με φορολογικές και ταμειακές επιβαρύνσεις (η διοίκηση του δήμου περιορίζει το συνολικό ύψος της κατάχρησης, σήμερα, στα 25 εκ. ευρώ), την άμεση ρύθμιση των χρεών του, σύμφωνα και με σχετική νομοθετική πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά όλους τους ΟΤΑ της χώρας με αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και το «πάγωμα» των προσημειώσεων στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών Πόρων, κ. Χασδάι Καπόν, «παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το υπουργείο Οικιονομικών είτε δεν αντελήφθη το μέγεθος του προβλήματος  είτε αδιαφορεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η καθημερινή λειτουργία του Δήμου, η μισθοδοσία του προσωπικού του, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες Καθαριότητας, κ.α. Όμως η σημερινή διοίκηση και οι δημότες δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χρέη που κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση, καθώς με το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα, δείχνουμε σαφή διάθεση για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Η απόφαση

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ομόφωνα αποφάσισε μετά από πρόταση του Προέδρου του, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, και ζητεί από την Κυβέρνηση

  1. Nα άρει τα μέτρα με τα οποία δεσμεύονται κατά 50% οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, λόγω των οφειλών του προς το Ελληνικό Δημόσιο (Θ΄ ΔΟΥ) από τη γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης, το ποσό της οποίας προσαυξάνεται με φορολογικές και ταμειακές επιβαρύνσεις, και το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 25 εκ. Ευρώ περίπου.

  2. Tην άμεση ρύθμιση των χρεών του Δήμου Θεσσαλονίκης, που προέκυψαν εξαιτίας της παραπάνω υπόθεσης υπεξαίρεσης, σύμφωνα και με σχετική πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά όλους τους ΟΤΑ της χώρας που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα

  3. Nα σταματήσουν οι εγγραφές προσημειώσεων στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Θ΄ ΔΟΥ, οι οποίες δυσχεραίνουν τη χρήση και παραλαβή δημοτικών ακινήτων, αλλά και τη σχέση του Δήμου με τους δημότες του, καθώς ο Δήμος αδυνατεί να προβεί σε πράξεις τακτοποίησης.

Στην ανακοίνωση του δήμου τονίζεται ακόμη: “Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Δικαιοσύνη θα απευθύνει κατηγορίες και τα Ελληνικά Δικαστήρια θα αποφασίσουν για τις ποινές σε όσους καταχράστηκαν και υπεξαίρεσαν χρήματα του Δήμου, δηλαδή των πολιτών, αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό το καθεστώς των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων της περιουσίας και των χρημάτων του, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο οδηγείται σε παύση πληρωμών και συνακόλουθη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες”.