arxaia_aiges_01

Πάνω από 600 θησαυροί από χρυσό, ασήμι και χαλκό που προέρχονται από τις ανασκαφές στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Βρετανία. Οι περισσότεροι βγαίνουν για πρώτη φορά από τα ελληνικά σύνορα. Πολλά από αυτά δεν τα έχει δει ποτέ ούτε το ελληνικό κοινό.


Το Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό με πυρετώδεις ρυθμούς για να υποδεχτεί την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας», που θα εγκαινιαστεί στις 7 Απριλίου.
Τα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση προέρχονται από τους βασιλικούς τάφους και το ανάκτορο των Αιγών. Η παρουσίασή τους αφηγείται την ιστορία της βασιλικής αυλής των Αιγών, μιλά για τους βασιλείς και τις βασίλισσες που κυβέρνησαν τους Μακεδόνες, από τους απογόνους του Ηρακλή μέχρι τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η αρχαία πόλη των Αιγών παρέμεινε σχετικά άγνωστη μέχρι πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν οι ανασκαφές του Μανόλη Ανδρόνικου έφεραν στο φως τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου Β' και του εγγονού του Αλεξάνδρου Δ'. Πρόσφατες εργασίες στο χώρο συνέχισαν να αποκαλύπτουν ένα αναπάντεχο πλήθος αντικειμένων. Ανάμεσά τους υπέροχα περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, ασημικά και κεραμικά, έργα γλυπτικής, ψηφιδωτά δάπεδα και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.
Οι πιο πρόσφατες ανασκαφές επικεντρώθηκαν στους τάφους των γυναικών της βασιλικής αυλής και ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο τους. Κοσμήματα, ενδύματα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για την περιποίηση, καθώς και ιερά αντικείμενα, όπως πήλινες κεφαλές θεοτήτων και δαιμόνων, υπογραμμίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών των ισχυρών γυναικών. Η τελευταία, βασίλισσα και ιέρεια, βρέθηκε σε ασύλητο τάφο, στολισμένο με κτερίσματα και έφερε, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια των ποδιών της, εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα που ήταν ραμμένα στα ρούχα της.
Η ζωή στο παλάτι, αρχιτεκτονική και συμπόσια, ολοκληρώνουν τα θέματα της έκθεσης. Ασημικά, κεραμικά, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από το αρχαίο ανάκτορο θα δώσουν μια δελεαστική αίσθηση της ζωής στην πρωτεύουσα αυτού του αρχαίου βασιλείου. Η έκθεση θα αναδείξει την ανάπτυξη του «συμποσίου», σημαντικού στοιχείου του κοινωνικού και πολιτικού κόσμου στην αρχαία Μακεδονία, καθώς και την πλούσια αρχιτεκτονική του παλατιού που χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Φιλίππου Β'.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Ασμόλιαν και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
ΠΗΓΗ: agelioforos.gr