ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΤΟ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ – ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ”

stavrodromi_politismon_02Δύο απόφοιτοι του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για το σχεδιασμό λογότυπου στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

 

Συγκεκριμένα οι αρχιτέκτονες Μαξίμη Παπαθανασίου και Ζαχαρίας Φώτος ήταν αυτοί που κατάφεραν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο υπερνικώντας τις υπόλοιπες 49 προτάσεις που κατατέθηκαν.

Όπως σημειώνουν οι δύο αρχιτέκτονες για τη σύνθεσή τους, «βασικό στοιχείο αποτελεί το “σταυροδρόμι” ως σημείο συνάντησης και κατάληξης πολλών διαδρομών – αναζητήσεων οι οποίες αποδίδονται με αφαιρετικό τρόπο. Κέντρο και προορισμός όλων αυτών των “πολιτιστικών διαδρομών” αποτελεί το χρωματισμένο μενταγιόν το οποίο συμβολίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το χρώμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη χρονιά και την τιμούμενη χώρα».

Το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και στόχο έχει να φιλοξενεί κάθε χρόνο από έναν πολιτισμό ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και να γίνει η πόλη μας ένα πραγματικό πολιτιστικό σταυροδρόμι. Η αρχή του προγράμματος γίνεται φέτος με τη Μέση Ανατολή, το 2012 τα «φώτα» θα στραφούν στα Βαλκάνια και θα ακολουθήσουν η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες διακρίσεις του διαγωνισμού έχουν ως εξής: Δεύτερο Βραβείο απονέμεται στον φοιτητή του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Αργύριο Παρασκευά, το Τρίτο στις φοιτήτριες Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αθηνά Κωνσταντινίδου και Φωτεινή Κωνσταντινίδου. Έπαινοι θα δοθούν: στην σπουδάστρια του κλάδου Γραφιστικής του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΚΤΟ Βαρβάρα-Βασιλική Κωνσταντινίδου και στην αρχιτέκτονα, απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ελένη Κομπατσιάρη.

Τα βραβεία των επιτυχόντων είναι ταξίδια εφτά, πέντε και τριών ημερών αντίστοιχα, σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία.