ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για την τεχνολογία καθαρής ενέργειας HYDROSOL για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από την ηλιοθερμοχημική διάσπαση των υδρατμών και τις προεκτάσεις της στην ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων», με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ...
ηλιακή ενέργεια, θα συζητήσει με το κοινό ο ερευνητής Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ στο Καφέ της Επιστήμης με τίτλο « “Ηλιακά Καύσιμα”: Ενέργεια από Ήλιο, H2O και CO2- Η τεχνολογία HYDROSOL και οι προεκτάσεις της» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και ώρα 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α , τηλ 2310-821231).
Μια μονάδα του είδους έχει δημιουργηθεί στην Αλμέρια της Ισπανίας (από όπου και η φωτογραφία). Παρόμοιες μονάδες υπάρχουν στην Αυστραλία, σε μεγάλες εκτάσεις, αλλά και στις ΗΠΑ.
Η τεχνολογία HYDROSOL και οι προεκτάσεις της αποτελούν μία αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή «ηλιακού υδρογόνου» με την τεχνολογία HYDROSOL γνωρίζει διεθνή αναγνώριση έχοντας αποσπάσει το 2007 το Βραβείο Descartes (που αποτελεί την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ προηγουμένως είχε επίσης διακριθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Συνεργασίας για την Οικονομία του Υδρογόνου (2006), το Βραβείο Global 100 Eco‐Tech στην EXPO της Ιαπωνίας (2005) και το Thessaloniki Innovation Award (2010). Η προέκταση της τεχνολογίας HYDROSOL για την παραγωγή «ηλιακών καυσίμων» χαρακτηρίζεται από το έγκυρο περιοδικό New Scientist (Αύγουστος 2010) ως «The Next Best Thing to Oil» και πρόσφατα (Νοέμβριος 2010) απέσπασε την υψηλού κύρους, ιδιαίτερα ανταγωνιστική επιχορήγηση ERC Advanced Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.
Τα «Καφέ της Επιστήμης» είναι μια πρωτοβουλία που γίνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Στο πλαίσιό τους ο επισκέπτης μπορεί να πιει τον καφέ του (προσφορά του Γαλλικού Ινστιτούτου) και να συζητήσει με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν ενδιαφέρον. Είσοδος ελεύθερη.