ΥΠΕΡΓΑΨΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ


Η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ, είναι πιθανότατα η πρώτη βορειοελλαδική επιχείρηση που προχώρησε στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία, ενώ η αγορά εκτιμά ότι έπονται και άλλες εταιρίες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, η υπογραφή της σύμβασης, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου και με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης, αλλά έγινε προληπτικά προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργίας της. Η ΝΕΟΓΑΛ, σύμφωνα με τον κ. Σεβαστίδη, προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.
Η επιχείρηση, που από 1ης Ιανουαρίου έχει απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στις τιμές των προϊόντων της, εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης.
Η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ενώ κύκλοι της αγοράς αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Β. Ελλάδας με υψηλά ποσοστά ανεργίας όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.