ΤΟΥΣ ΕΜ. ΚΡΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΑΤΣΑΚΟΥ

kriaras_01Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαράς και η πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου, ήταν οι κεντρικοί ομιλητές και τιμώμενοι στην εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Τους δύο ομιλητές τίμησε για την προσφορά και το έργο τους ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

 

Στην εκδήλωση ο Εμμανουήλ Κριαράς μίλησε με θέμα «Η προσφορά της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μερικά από αυτήν βιώματά μου». Ο κ. Κριαράς έκανε αναφορά στην ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής και στους κορυφαίους φιλολόγους που είχε ως μέλη της - ανάμεσά τους ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης και ο Αλέκος Δελμούζος, οι οποίοι διαμόρφωσαν τη Σχολή «σε ένα είδος φρουρίου του φιλολογικού δημοτικισμού».

Επίσης, θυμήθηκε τα χρόνια της παρουσίας του στη Σχολή, από το 1950, οπότε άρχισε να διδάσκει ως καθηγητής της μεσαιωνικής φιλολογίας μέχρι την απόλυσή του από τη Χούντα τον Ιανουάριο του 1968. «Βρισκόμουν σε μια Σχολή που λειτουργούσε ικανοποιητικά και που η νοοτροπία της μπορούσε να με βοηθήσει σε ό,τι θεωρούσα πνευματική μου επιδίωξη στο χώρο της επιστήμης και σε εκείνον των προσωπικότερων γλωσσικών μου αντιλήψεων», υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να κάνει αναφορά στις προσπάθειες καθηγητών της Σχολής να ιδρύσουν και να δραστηριοποιήσουν φορείς, όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη».

Η αντιπρύτανης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου, στην ομιλία της με θέμα «Το ελληνικό Πανεπιστήμιο και η συγκρότηση του ευρωπαϊκού ενιαίου ακαδημαϊκού χώρου: Δυναμική συμμετοχή ή αντίσταση» τόνισε ότι τόσο η συμμετοχή στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι όσο και η αντίσταση στα αρνητικά στοιχεία του πρέπει να γίνονται από μέσα, με την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, και όχι με απομόνωση. Ανατρέχοντας στην εμπειρία της ως εκπροσώπου της Συνόδου Ελλήνων Πρυτάνεων στην Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η κυρία Τσατσάκου υπογράμμισε ότι η λύση είναι πάντα η δημιουργία συμμαχιών μέσα στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα και η συμμετοχή σε δίκτυα και ομάδες με κοινό ενδιαφέρον.