ΤΙ ΚΟΜΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ “ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ”

Paralia Thessaloniki kumataΤη δυσαρέσκεια των Θεσσαλονικέων στα κόμματα αναδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρίας «Palmos Analysis» την οποία δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Η έρευνα αφορά την πρώτη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ …

κρατά ένα ποσοστό 23% με τη Νέα Δημοκρατία να έχει πέσει στο 14%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης, τρεις από τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις θετικές γνώμες της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Α' Θεσσαλονίκης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους είναι «κουμπωμένοι» απέναντι στα κόμματα και την πολιτική όπως ασκείται. Στη δημοσκόπηση της το 38% των πολιτών επιλέγουν αποχή, λευκό ή δηλώνουν αναποφάσιστοι μπροστά στο θολό τοπίο. Από εκεί και πίσω σε μεγάλη απόσταση, ακολουθούν τα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ κρατά ένα 23% και η ΝΔ μόλις 14%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μια ανοχή στα όσα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλο προβληματισμό των ψηφοφόρων της ΝΔ για το πού πάει το κόμμα τους.

Ένα δεύτερο εύρημα είναι ότι από τους έξι μεγάλους δήμους οι τρεις δήμαρχοι, οι Νεάπολης - Συκεών Δανιηλίδης, Αμπελοκήπων -Μενεμένης Κυρίζογλου, και Καλαμαριάς Μπακογλίδης, συγκεντρώνουν ήδη πάνω από το 50% των θετικών γνωμών των συμπολιτών τους. Για τους άλλους τρεις, ο 1 στους 3 πολίτες επιφυλάσσεται να εκφράσει γνώμη.

Στην ίδια έρευνα αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, το κυκλοφοριακό ως το νούμερο 1 πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Σε μεγάλη απόσταση πίσω ακολουθούν το περιβάλλον και η ανεργία.

Όσον αφορά τους θεσμούς της πόλης σε γενικές γραμμές χαίρουν μεγάλης υπόληψης. Τα τρία πανεπιστήμια συγκεντρώνουν την αποδοχή του κόσμου (91% το ΑΠΘ, 89% το Μακεδονίας, 78% το Διεθνές). Η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ και το μετρό κινούνται από 78% έως 82%. Μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί «αποσπούν» υψηλά ποσοστά, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Μέγαρο Μουσικής με 79% και 71% αντίστοιχα. «Πρόβλημα» έχουν το πρώην ΥΜΑ-Θ με 47% (ίσως γιατί είναι κρατική εξουσία) και η Ζώνη Καινοτομίας με 46%, πιθανόν επειδή την αγνοεί το μεγάλο κοινό.