Στο Διαδίκτυο «επέστρεψε» το WikiLeaks έξι ώρες αφότου ο αμερικανικός πάροχος διέκοψε για λόγους ασφαλείας του συστήματος την πρόσβαση στον δικτυακό τόπο, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταραχή σε κράτη και κυβερνήσεις με μπαράζ διαρροών. Το WikiLeaks του καταζητούμενου Τζούλιαν Άσαντζ «μετακόμισε» σε νέα διεύθυνση στην Ελβετία (www.wikileaks.ch).


Ο αμερικανικός πάροχος διαδικτυακών διευθύνσεων EveryDNS διέκοψε το πρωί την υπηρεσία WikiLeaks έπειτα από μαζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ιστοτόπου.

Έξι ώρες αργότερα, το WikiLeaks ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι «μετακόμισε στην Ελβετία».

Σε άλλο μήνυμα στο Twitter, τo Wikileaks είχε αναφέρει νωρίτερα ότι «η διεύθυνση Wikileaks.org σκοτώθηκε από αμερικανικό everyDNS.net έπειτα από ισχυρισμούς για μαζικές επιθέσεις».

«Ενισχύστε μας» αναφέρεται επίσης στο μήνυμα, το οποίο περιέχει σύνδεσμο που παραπέμπει σε δικτυακό τόπο δωρεών.

«Ένα κράτος πίσω από τις επιθέσεις»

Ένα κράτος βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών εναντίον του WikiLeaks, δήλωσε την Παρασκευή από το Λονδίνο ο δικηγόρος της υπηρεσίας Μαρκ Στίβενς.

Οι απόπειρες να τεθεί εκτός λειτουργίας ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνονται σε γενικότερο σχέδιο για να σιωπήσει ο δημιουργός του Τζούλιαν Άσαντζ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, δήλωσε ο δικηγόρος.

«Κάποιος, πιθανότατα κρατικός παράγων, ανέλαβε τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων ευάλωτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, και τούς κάνει να συνδέονται ταυτόχρονα με τον Wikileaks. Αυτά τα εκατομμύρια των στιγμιαίων εισόδων τον θέτουν εκτός λειτουργίας» επισήμανε.

«Πρόκειται για κάτι πολύ 'σοφιστικέ' και γνωρίζουμε ότι ο Τζούλιαν έχει υποστεί πολλές επιθέσεις τέτοιου είδους, γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Σουηδία» συνέχισε ο Μαρκ Στίβενς, τονίζοντας ότι στην αρχή η σουηδική Δικαιοσύνη δεν ήθελε να ανακρίνει τον Άσαντζ.

«Υπάρχει μία σειρά συντονισμένων ενεργειών και, ως δικηγόρος με επαγγελματική εμπειρία κατά κυβερνήσεων, αλλά και με κυβερνήσεις, αναρωτιέμαι για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν την εβδομάδα που δημοσιεύονται τα διπλωματικά τηλεγραφήματα» επισήμανε.