του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Ο Νόμος 2939/2001 προβλέπει συλλογικά ή ατομικά συστήματα ανακύκλωσης από επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται ανακυκλώσιμα υλικά όπως συσκευασίες (χαρτί , γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά) μπαταρίες , ηλεκτρικές συσκευές ,αυτοκίνητα, λάστιχα κλπ. Με τον ίδιο Νόμο...
προβλέπεται ότι τα παραπάνω υλικά επιβαρύνονται με τέλος ανακύκλωσης που εισπράττουν τα συστήματα ανακύκλωσης αλλά όμως πληρώνουν οι καταναλωτές, δηλαδή με την αγορά αναψυκτικού, μπύρας, νερού κ.λ.π., πληρώνουμε τέλος ανακύκλωσης συσκευασίας όλοι μας. Έχουν ιδρυθεί για κάθε κατηγορία ανακύκλωσης υλικών μία (γιατί άραγε μόνο μία;) εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!! που εισπράττουν τα παραπάνω τέλη για να κάνουν καμπάνια ενημέρωσης , να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα ανακυκλώνουν, σε εργοστάσια που αν δεν υπάρχουν να δημιουργήσουν. 
Αντί γι αυτό οι μη κερδοσκοπικές αυτές εταιρίες που έχουν ταμείο με δεκάδες εκατομμυρίων Ευρώ , μετακυλύουν στους Δήμους την ευθύνη για την ανακύκλωση δίνοντας τους ψίχουλα . Το σύστημα καλύπτεται από διακομματικό μηχανισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν αλλάζει όποια κυβέρνηση και να είναι .
Έτσι οι Δήμοι προσπαθούν με υψηλό κόστος προσωπικού να κάνουν δήθεν ανακύκλωση.
Αν ρωτάτε τι κάνουν τα ανακυκλώσιμα όπως γυαλί κλπ , που δεν υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας τους στην Ελλάδα , η απάντηση είναι ότι τα θάβουν μαζί με τα άλλα σκουπίδια.
Επειδή τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι εταιρίες πολύ μεγάλες , δεν μιλάει κανένα ΜΜΕ γιατί θα τους κόψουν τις διαφημίσεις .
Τι κάνει η ΚΕΔΚΕ ; 
Συνηγορεί στην κατάσταση αυτή και μάλιστα με συμμετοχή εκπροσώπων της στο σύστημα.
Τι κάνουν οι πολιτικοί του κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ; 
Τίποτε απολύτως, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, γιατί …. 
Τι κάνει η κ. Μπιρμπίλη και οι διάφοροι «οικολόγοι γενικά» ….. 
Απλώς νοιάζονται για το περιβάλλον !!!!. 

* Ο Βαγγέλης Δημητρίου είναι απερχόμενος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κι είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος καθαριότητας.