«Το μεγαλύτερο γεγονός της παγκοσμίου ιστορίας, υπό την έννοια του ιερού και ανυπερβλήτου μυστηρίου, εξακολουθεί να παραμένη, και θα παραμένη, η Γέννηση του Ιησού Χριστού στο σπήλαιο της Βηθλεέμ», τονίζει μεταξύ άλλων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Το πλήρες μήνυμα του κ. Άνθιμου, έχει ως εξής: «Ο κύκλος του χρόνου μάς επαναφέρει και πάλι στο χαρμόσυ­νο εορτασμό της φιλανθρώπου βουλής του άχρονου Θεού, του Πλά­στη μας και Δημιουργού του Σύμπαντος Κόσμου. Οι ανά τους αιώ­νες ψαλλόμενοι δοξολογικοί ύμνοι από όλες τις γενιές του χριστιανικού κόσμου προς τον νεογέννητο Εμμανουήλ, κατά τη νύκτα τής Βηθλεέμ, αποτελούν την μυριόστομη φωνή ευγνωμοσύνης προς τον εναθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού. Είναι ακόμη η πανανθρώπινη επιβεβαίωση της τομής που επήλθε στην ιστορία όλου του κόσμου, ακόμη και εκείνων των λαών που για την ώρα δεν λατρεύουν τον Χριστό και που δεν επίστευσαν στο Ευαγγέλιο. Το μεγαλύτερο γεγονός της παγκοσμίου ιστορίας, υπό την έννοια του ιερού και ανυπερβλήτου μυστηρίου, εξακολουθεί να παραμένη, και θα παραμένη, η Γέννηση του Ιησού Χριστού στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Οι μεγάλες προφητείες επιβεβαιώνονται, η έντονη προσδοκία του ανθρώπου για την έλευση του Σωτήρα Θεού ικανοποιείται, η ανθρωπότητα μπαίνει στη λεωφόρο της λυτρώσεως, ο Ήλιος της δικαιοσύνης ανατέλλει ελπιδοφόρος, γι’ αυτό και «τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου», κατά τον υμνωδό της Εκκλησίας.
Συνεχισταί και εμείς της δισχιλιετούς ανθρωπίνης προσκυνηματικής πορείας προς τον Ιησούν της Βηθλεέμ, κλίνομε σήμερα ευ­λαβικά τα γόνατά μας ενώπιόν του, εναποθέτοντας σ’ Εκείνον την πίστη μας, την λατρεία μας και τις ελπίδες μας. Εκείνος είναι η αποκάλυψη της αληθείας, Εκείνος είναι η απαρχή της καινούργιας εποχής, της Καινής Διαθήκης, Εκείνος είναι η προσφορά και ο άρ­τος της αληθινής ζωής, Εκείνος είναι ή πηγή της χαράς, Εκείνος είναι το άγγελμα της ειρήνης, Εκείνος είναι η πηγή της παρακλήσεως, Εκείνος είναι η ενσάρκωση της αγάπης, Εκείνος είναι η Ανάσταση και η Αιωνιότητα. Αυτά τα ουράνια δωρήματα περιλαμβάνονται μαζί με όλο το πλήρωμα της θείας αποκαλύψεως στο μήνυμα του θεοστάλτου αγγέλου στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ. «Ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος έστι Χριστός Κύριος» (Λκ. 2, 10-11).
Ακόμη και οι αρνηταί του Ιησού Χριστού απέδειξαν με την άρνησή τους ότι δεν είχαν την δύναμη να παραβλέψουν την παρουσία του και την επίδρασή του στην ιστορία του κόσμου. Ο Χριστός είναι αγάπη και ελπίδα και για εκείνους που δεν τον πιστεύουν. Ιδιαίτερα μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία, ο Χριστός είναι για τους πιστούς, για όλους εμάς, ο Λυτρωτής, ο Διδάσκαλος, ο Σωτήρας, ο Δίκαιος Κριτής, η ίδια η σοφία του Θεού. Μέσα από την μυστηριακή πράξη της Εκκλησίας, και από τον Λόγο των Γραφών και της Ιεράς Παραδόσεως, ο Χριστός φανερώνεται στη ζωή του καθενός μας ζητώντας να φωτίση την συνείδηση και τον νου μας, να ζεστάνη τις καρδιές μας και να εμπνεύση φρόνημα αρετής και αγιότητος στις ψυχές μας. Εάν εμείς δεν θέλομε τον φωτισμό, την πνευματική ζεστασιά και την θεία έμπνευση του Ιησού, τότε Εκείνος φεύγει αναζητώντας άλλες φιλόξενες εστίες. Έτσι, ενώ βλέπομε να αυξάνουν τα φωτιζόμενα έμψυχα σπήλαια από την επίσκεψη του Χριστού, διακρίνομε και άλλα που βυθίζονται στο σκοτάδι της αρνήσεως και της αμετανοησίας. Χαρά του Ουρανού και της Γης είναι να δέχωνται οι άνθρωποι στις ψυχές τους τον Θεό ως εμπνευστή των φρονημάτων τους και ως ρυθμιστή της ζωής τους. «Ο Θεός θέλει πάντας σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α' Τιμ. 2,4). Γι’ αυτό, τούτα τα Χριστούγεννα, ας πετάξωμε κάτω τα σιδε­ρένια δεσμά της στείρας λογικής, και ωπλισμένοι με τα χρυσά φτερά της πίστεως να συναντήσωμε τον Εμμανουήλ. Είναι ολόκληρη η σο­φία του Θεού. Δεν είναι ένας κοινωνικός αναμορφωτής. Είναι ο αιώ­νιος Λυτρωτής. Δεν είναι ένας αρχηγός θρησκείας. Είναι ο αληθινός Θεός που ετίμησε το γένος μας με την ενανθρώπησή του. Δεν είναι σκληρός και τιμωρός. Είναι όλος ευσπλαγχνία και η ίδια η αγάπη. Η πορεία του Χριστού από την ταπείνωση της Βηθλεέμ μέχρι το μαρτύριο του Γολγοθά είναι το διάγραμμα της πορείας του καθενός μας προς την λύτρωση. Μέσα στον ταραγμένο σύγχρονο κόσμο, που είναι γεμάτος από ανασφάλειες και πολύμορφες κρίσεις, ας κρατήσωμε σταθερή πο­ρεία προς τον Ιησού της Βηθλεέμ, τον αποκεκαλυμμένο αιώνιο Λό­γο, προς την αλήθεια και την ζωή. Φάτνες οι καρδιές μας. Δώρα οι αρετές μας. Φωτεινό άστρο το ιερό Ευαγγέλιο, για μια θέση στην κι­βωτό της σωτηρίας, την Εκκλησία του Αρχιποιμένος Χριστού. Καλά Χριστούγεννα».