Επιστολή στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη απέστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Μπάμπης Αποστολίδης, με αφορμή την πρόταση του πρώτου για ανέγερση στη Θεσσαλονίκη μνημείου για την Επανάσταση των Νεοτούρκων.
Στην επιστολή, ο κ. Αποστολίδης αναφέρει «γιατί Δήμαρχε φαίνεται να θέλεις να εξισώνεις το ολοκαύτωμα Εβραίων και Ποντίων, ή την χιλιόχρονη ύπαρξη της Αγιάς Σοφιάς στην πόλη, με την επανάσταση των νεοτούρκων που ευθύνονται για τη γενοκτονία 350.000 αμάχων Ποντίων και τον ξεριζωμό μας από τις πατρίδες μας;
Να κάνεις δίπλα στο μνημείο των νεοτούρκων Δήμαρχε και μνημείο γενοκτονίας των προγόνων μας μαρτύρων. Και να εξισώνουμε το θύμα με το θύτη.
Γιατί όχι κι ένα μνημείο των νεκρών ναζί δίπλα σ΄ αυτό του ολοκαυτώματος των Εβραίων, μήπως και καμιά 300.000 Γερμανοί νεοναζί επισκεφτούν την πόλη μας για να προσκυνήσουν».
Στη συνέχεια της επιστολής, ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ εκφράζει την ελπίδα ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος θα συμβουλευτεί τους ενδιαφερόμενους πριν προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση και πράξη και ζητά συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη «για δημιουργικό διάλογο». «Δήμαρχε, σε εκλέξαμε αλλά θα σε κρίνουμε και θα σε ελέγχουμε κάθε μέρα όπως ζήτησες. Κι ελπίζουμε ότι θα διαβουλευτείς μαζί μας για όσα θέματα μας αγγίζουν, χωρίς τουλάχιστον από εμάς επαρχιώτικες εθνικιστικές κραυγές και υστερίες» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.