Αντισυνταγματικό θεωρεί το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, το οποίο επιβλήθηκε με τον νόμο 3758/2009, ο σύμβουλος Επικρατείας, Ιωάννης Γράβαρης, ο οποίος θα προτείνει την ακύρωση του. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου, σύμφωνα με τον εισηγητή, βασίζεται στο ότι δεν μπορούν να επιβληθούν αναδρομικά φόροι αλλά και στο ότι εξαιρούνται από το μέτρο τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007, αφού
το Σύνταγμα (άρθρο 78 παρ. 2) απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους πέρα από το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε με νόμο του 2009 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πριν τον Ιανουάριο του 2008.
Το θέμα της έκτακτης εισφοράς θα συζητηθεί στην μείζονα (7μελή) σύνθεση του Τμήματος, μετά από προσδιορισμό που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Π. Πικραμμένος. Εάν ο νόμος κριθεί, τελικά, αντισυνταγματικός, θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική κρίση, τους πρώτους μήνες του 2011. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή φορολογουμένου που ζητούσε να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ Ψυχικού, με το οποίο υποχρεώθηκε να καταβάλλει έκτακτη οικονομική εισφορά ύψους 10.000 ευρώ που είχε υπολογιστεί για τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις δηλώσεις φορολογίας του οικονομικού έτους 2008, δηλαδή εισοδήματα που είχαν αποκτηθεί κατά τη χρήση του 2007.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ωστόσο είχε αντίθετη άποψη, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την εφαρμογή του νόμου.