Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης συμμετείχε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου, στη Νέα Παραλία, στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, ένα ετήσιο γεγονός που γίνεται ταυτόχρονα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής του ο κ. Μάτης δήλωσε:
«Παρά το γεγονός ότι το δομημένο περιβάλλον έχει περιορίσει δραματικά τις φυσικές περιοχές, υπάρχουν ακόμα σημεία στην πόλη μας όπου η φύση εξακολουθεί να εφαρμόζει τους νόμους της. Άλση, πάρκα, ρέματα, που παρέμειναν αδόμητα καθώς και αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν σήμερα τις νησίδες στις οποίες καταφεύγει η «άγρια» ζωή μέσα στις πόλεις, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.
Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη πουλιών, μπορούμε να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές παρατηρώντας τους Αργυροπελεκάνους (ένα σπάνιο και παγκόσμια απειλούμενο είδος) να κολυμπούν στην παραλία το χειμώνα και τους Τσαλαπετεινούς που φωλιάζουν στα τείχη της παλιάς πόλης το καλοκαίρι.
Ωστόσο απαιτούνται ριζοσπαστικά μέτρα για την ενίσχυση του πρασίνου μέσα στις πόλεις και ενδεικτικά αναφέρουμε την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων μεταξύ πολυκατοικιών και δημιουργία εσωτερικών κήπων, πράσινες στοές που θα τους ενώνουν με τον δρόμο, πράσινες ταράτσες, ενοποίηση ακάλυπτων χώρων με βύθιση τμημάτων κεντρικών λεωφόρων και κυρίως επανασχεδιασμός και ανάπλαση πολλών πάρκων ώστε να κυριαρχεί η βλάστηση και όχι το τσιμέντο. Παράλληλα τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και ταϊστρών αλλά και φύτευση καρποφόρων θάμνων που παρέχουν τροφή και καταφύγιο στην άγρια ζωή.
Σε μια εποχή κρίσης, στην οποία το περιβάλλον αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι δημοτικές αρχές να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν δράσεις που έχουν ως στόχο τόσο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας όσο και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας ώστε να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας, αλλά και των αστικών βιοτόπων που την φιλοξενούν, στην ποιότητα της ζωής μας
Χρειαζόμαστε μία πόλη για τους πολίτες και όχι για τα συμφέροντα».