indonidia_ifaisteio_20101027_01
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη το ηφαίστειο Μεράπι, στην Ιάβα της Ινδονησίας, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως. Από την έκρηξη εκτοξεύθηκαν σύννεφα καυτής στάχτης και συντρίμμια σε ύψος 1.500 μέτρων. Την ίδια ώρα τους 154 έχουν φτάσει οι νεκροί και τους 400 οι αγνοούμενοι από το καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία, μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών, όπως ανακοίνωσαν
οι τοπικές αρχές.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονταν από την περιοχή με αυτοκίνητα και φορτηγά μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε μια ημέρα αφότου οι αρχές είχαν αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής στο ύψιστο. Οι κάτοικοι, οι περισσότεροι με μάσκες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, μεταφέρονται από φορτηγά με τα παρμπρίζ καλυμμένα από την ηφαιστειακή τέφρα. Πολλοί αρνούνταν, πριν την έκρηξη, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο απολογισμός των νεκρών από το τσουνάμι ύψους τριών μέτρων, που έπληξε απομακρυσμένη νησιωτική περιοχή στη χώρα μετά το σεισμό 7,7 βαθμών που σημειώθηκε δυτικά της Σουμάτρας έφθασε στο μεταξύ τους 154 ενώ 400 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα νερά έφθασαν έως και 600 μέτρα από την ακτογραμμή στο νησί Νότιο Παγκάι, που επλήγη περισσότερο. Δέκα χωριά σαρώθηκαν" από τα σεισμικά κύματα.
Το τσουνάμι του 2004, που είχε προκληθεί από σεισμό 9,3 βαθμών ανοικτά της Σουμάτρας, είχε στοιχίσει τουλάχιστον 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησία.