Πέθανε ο βασιλιάς της εγκυκλοπαίδειας

Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης. Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα στην Πάντειο και στη
Γαλλική Ακαδημία.
Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.

Σχόλια

 1. Ο,τι και αν γράψουμε θα είναι πολύ λίγο για να περιγράψουμε το έργο και τη πνευματική πορεία του Χάρη Πάτση. Ο χαρισματικός αυτός παιδαγωγός, συγγραφέας και εκδότης, πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία στα Ελληνικά Γράμματα. Λίγες οι προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς. Σαν απλός εκπαιδευτικός, αισθάνομαι πως ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας έγινε αυτές τις ημέρες φτωχότερος. Εύχομαι μόνο από καρδιάς να βρεθεί στο άμεσο μέλλον κάποιος εξίσου σπουδαίος πνευματικός ρέκτης, να συνδράμει τα Ελληνικά Γράμματα, την Ελληνική Εκπαίδευση. Εκλεκτέ δάσκαλε, καλό σου ταξίδι. Αιωνία σου η μνήμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος των Γραμμάτων. Πολύ μεγάλη η προσφορά του ειδικά για εμάς τους παλαιότερους που αντλήσαμε πολύτιμες γνώσεις μέσα από τις σελίδες των επιστημονικών πονημάτων του. Άξιος πολλών επαίνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Β. Παπαχρήστος2 Νοεμβρίου 2010 - 4:53 μ.μ.

  Η δήλωσή του έχει ως εξής: Ο Χάρης Πάτσης μας πήρε από το χέρι από την εποχή που η πατρίδα μας ήταν στην έρημο, σε άνυδρη γη. Από τα χρόνια που ο τόπος μας, σημαδεμένος με ουλές ακόμη μισάνοιχτες, τρέκλιζε και πάσχιζε να σταθεί στα πόδια του. Από τότε που το όνειρο δύσκολα και δειλά τολμούσε να δηλώσει την παρουσία του. Μας πήρε από το χέρι, λέγοντάς μας πως μέσα από τη γνώση και τη μόρφωση, την παιδεία και την εκπαίδευση, τα γράμματα όπως λέει ο λαός μας, θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά.
  Το έργο του μπήκε σε κάθε σπίτι. Όχι μουσαφίρης μιας μέρας αλλά δάσκαλος προσωπικός της φτωχολογιάς που προσπαθούσε για μάθηση και γνώση, που προσπαθούσε για προκοπή. Οι σελίδες του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ έφερναν τις δαχτυλιές του συνολικού μόχθου. Τα ιδιόρρυθμα δαχτυλικά αποτυπώματα αναγνώρισης της μείζονος προσπάθειας χιλιάδων παιδιών της Ελλάδας να μάθουν γράμματα, να προοδέψουν και να κτίσουν τη ζωή τους.
  Εμείς είχαμε και έχουμε τη τιμή να περηφανευόμαστε καθώς ήταν από το τόπο μας, τη μικρή ιδιαίτερη πατρίδα μας. Να περηφανευόμαστε διακριτικά και με σεμνότητα, όπως εκείνος δίδαξε με τη ζωή του και το έργο του μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα αποδεχθούμε τη κληρονομιά αυτής της τιμής και θα τον τιμάμε στη συλλογική αλλά και την ατομική μνήμη του καθένα μας. Ο Χάρης Πάτσης έχει περάσει στα συναξάρια των πνευματικών ανθρώπων. Και θα τον βρίσκουμε εκεί, αρωγό, στις δύσκολες ώρες, όπως τον βρίσκαμε πάντα.
  Καλό του ταξίδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Χάρης Πάτσης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Σε εποχές όπου η αναζήτηση για Γνώση, η δίψα για Γράμματα ξεχείλιζε μέσα μας, σε εποχές όπου βασίλευε η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός, ο Χάρης Πάτσης, με τα έργα του, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα για τις πρώτες σχολικές τάξεις και άλλα για το πανεπιστήμιο, συνέβαλε καθοριστικά στη μόρφωσή μας. Στις εποχές που εμείς, οι μετεμφυλιακοί Έλληνες παλεύαμε για να ξεκολλήσουμε από τα χωράφια με όπλο μας την Παιδεία και τη Γνώση, σε καιρούς που δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχαν πολλά σχολεία, δεν υπήρχαν φροντιστήρια, δεν υπήρχαν οι ανέσεις του σήμερα, οι σελίδες των βιβλίων του Χάρη Πάτση, μας έφερναν πιο κοντά τις επιστήμες, μας έδιναν πολύτιμα εφόδια πληροφορίας για τον Κόσμο, μας έκαναν να αγαπήσουμε τη Γλώσσα του τόπου μας, μα πάνω από όλα μας έδιναν ελπίδα και όραμα για να προκόψουμε στη ζωή, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο Χάρης Πάτσης, για εμένα, φαντάζει σαν μια πατρική μορφή, σαν ένα οικείο πρόσωπο που με το έργο του με συνόδευσε από τη νεαρή μου ηλικία. Για εμένα, ο Χάρης Πάτσης, θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα να με συνοδεύει μέσα από τις σελίδες των αθάνατων του έργων. Χαίρομαι που ο τόπος μας γεννά κατά καιρούς ανάλογες προσωπικότητες. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα, αποτελούν ανάχωμα στη μιζέρια και στην κατήφια που εντέχνως καλλιεργούνται αυτόν τον καιρό από κάποιους. Ας μή ξεχνάμε πως ένας λαός μορφωμένος δεν έχει να φοβάται τίποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.